TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. február 17. 09:44

Nyugat-Európai bankok leminősítését helyezte kilátásba kedden reggel a Moody's, elsősorban azok a pénzintézetek számíthatnak ilyesmire, melyeknek jelentős kitettségük van Közép-Kelet-Európában. A hitelminősítő cég konkrétan az osztrák Raiffeisent és a svéd Swedbankot emelte ki, mint első lehetséges áldozatokat - írja a Bloomberg.

Nőnek a kockázatok a közép-kelet-európai régióban a nem fizető hitelek miatt, ezért több nagy nyugat-európai bank is leminősítésre számíthat - jelentette be a Moody's kedden reggel. A cég elemzése két konkrét pénzintézetet emel ki: az osztrák Raiffeisen és a svéd Swedbank esetében a legnagyobbak a kockázatok - írja a Bloomberg.

A Capital Economics felmérése szerint osztrák, olasz, francia, belga, német és svéd bankok lehetnek érintettek elsősorban a leminősítések által. A közép-kelet-európai régió államai súlyos recesszióval néznek szembe, Lettország, Magyarország, Szerbia és Ukrajna már az IMF-hez fordult segítségért, de hasonló eszközhöz folyamodhat Bulgária, Románia, Litvánia és Észtország is - olvasható a Bloomberg cikkében.

A Moody's elemzői szerint a kelet-európai országokban gyorsulhat a gazdasági visszaesés, ugyanis ezek az államok kiszolgáltatottak a nagy nyugat-európai bankoknak a tőkebefektetések miatt. A szakemberek úgy vélik, hogy a jövőben a bankok jobban meggondolják majd, hol fektessék be pénzüket, könnyen elfordulhatnak azoktól az országoktól, ahol túl nagyok a kockázatok. Ráadásul könnyen elképzelhető, hogy a nyugat-európai kormányok csak azzal a feltétellel adnak majd állami segítséget a bankoknak, ha a pénzt nem a külföldi leányvállalatokra fordítják. Ugyanakkor ha az anyabankok nem támogatják kellőképpen közép-kelet-európai leányvállalatukat, akkor az kedvezőtlenül hathat megítélésükre - figyelmeztetnek az elemzők.


A Moody's szerint leginkább Ausztria van kitéve a régiónak, az osztrák bankok nyereségük jókora részét a hitelminősítő által veszélyesnek ítélt országokban szerzik. A Raiffeisen 2007-es profitjának 79 százalékát a közép-kelet-európai régióban érte el, míg a szintén osztrák Erste esetében ez az arány 65 százalék volt. A két nagy pénzintézet jelenleg is tárgyalásban áll az osztrák kormánnyal újabb több milliárd eurós állami segítségekkel kapcsolatban.

A svéd tulajdonban lévő Swedbank esetében a Moody's arra figyelmeztet, hogy a cégnek jelentős piacai vannak a Balti-országokban, ezért számíthat leminősítésre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.