2007. június 15. 11:41

Kötelességből benyújtotta ugyan a kormány a foglalkoztatói nyugdíjról szóló tervezetet a parlamentnek, ám konkrét elképzelések még nem láttak napvilágot. Az új rendszerhez kapcsolódó adótörvények még alakulófélben sincsenek. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói oldala szkeptikus, a munkaadók hisznek a rendszerben. Mfor.hu tudósítás.

A munkaadóknak tetszik, ősszel még azért vitáznak

Összességében egész jó ötlet

A munkaadói oldal nem volt ennyire kritikus. Ungvárszki Ágnes, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége közgazdasági igazgatója elfogadhatónak tarotta az elképzelést. Összességében támogatják a tervezetet, de ez azért nagyban függ attól, hogyan kapcsolódik majd az adórendszerhez. Arról azért beszélhetnének egy kicsit konkrétabban is, hogy a gyakorlatban mekkora támogatást, ösztönzőt kap a rendszer.

Arról nem is szólva, hogy a foglalkoztatói nyugdíjnak (amelyet Ungvárszki Ágnes elég suta meghatározásnak tartott) mind a munkáltatók, mind az egyes munkavállalók számára teljesen önkéntesnek kell lennie. Még az adókedvezmények, cafetéria szintjén sem szabad kvázi kötelezővé tenni.

Jogos, hogy hiányzik az adótörvényeket szabályozó rész, de a tevezetet most be kellett nyújtani, különben is csak ősszel tárgyalják. Nem egy újabb önkéntes pénztárról van szó, annak nem is lenne értelme - szögezte le a szakállamtitkár. Az önkéntes esetében a munkavállaló maga dönt mindenről. Itt meg a foglalkoztató határoz arról is, hogy él-e vele, és arról is, hogy csak ő fizet vagy megegyezik a munkavállalóval.

Ősszel lesz még min vitázni

Az ötödik pillér nem lesz kötelező minden dolgozónak. Valamilyen differenciát ki lehet dolgozni a kollektív szerződésben - persze nem úgy, hogy Kovács János nem kap -, de elképzelhető, hogy bizonyos munkakörökben csak ilyen típusú rendszerrel lehet megtartani a munkaerőt hosszú távra. Erre szolgálhat az opcionálisan választható ötéves korlát, ami persze csak arra az összegre vonatkozik, amit a munkaadó befizet, az esetleges munkavállalói kiegészítésre már nem.

A kormány szerint a foglalkoztatói nyugdíj célja nem egy befektetési forma kialakítása, hanem hosszú távú gondoskodás, vagyis direkt nem akarják, hogy kivehető legyen a pénz valahány év után. Ezzel azonban vitába szállt a munkavállalói oldal, mondván, "egy 35 éves ifjú munkás most nem gondol arra, hogy majd 62 éves korában elkezdi gyűjtögetni azokat a pénzeket, amelyeket különböző munkahelyein különböző pénztárakba fizettek."

Abban mindhárom oldal egyetértett, hogy további konzultációra van szükség. Különösen akkor, ha már ismert lesz a foglalkoztatói nyugdíj adózással kapcsolatos vetülete is, hiszen az a szabályozás alapvetően befolyásolja majd a teljes rendszer alkalmasságát.

F. Szabó Emese

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Elbírja-e nyugdíjrendszer a Ratkó-gyerekeket? Itthon is elzárják a nyugdíjba menekülés útjait Ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt Elmegy a kedvünk a nyugdíjtól

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.