2007. június 15. 11:41

Kötelességből benyújtotta ugyan a kormány a foglalkoztatói nyugdíjról szóló tervezetet a parlamentnek, ám konkrét elképzelések még nem láttak napvilágot. Az új rendszerhez kapcsolódó adótörvények még alakulófélben sincsenek. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói oldala szkeptikus, a munkaadók hisznek a rendszerben. Mfor.hu tudósítás.

A munkaadóknak tetszik, ősszel még azért vitáznak

Összességében egész jó ötlet

A munkaadói oldal nem volt ennyire kritikus. Ungvárszki Ágnes, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége közgazdasági igazgatója elfogadhatónak tarotta az elképzelést. Összességében támogatják a tervezetet, de ez azért nagyban függ attól, hogyan kapcsolódik majd az adórendszerhez. Arról azért beszélhetnének egy kicsit konkrétabban is, hogy a gyakorlatban mekkora támogatást, ösztönzőt kap a rendszer.

Arról nem is szólva, hogy a foglalkoztatói nyugdíjnak (amelyet Ungvárszki Ágnes elég suta meghatározásnak tartott) mind a munkáltatók, mind az egyes munkavállalók számára teljesen önkéntesnek kell lennie. Még az adókedvezmények, cafetéria szintjén sem szabad kvázi kötelezővé tenni.

Jogos, hogy hiányzik az adótörvényeket szabályozó rész, de a tevezetet most be kellett nyújtani, különben is csak ősszel tárgyalják. Nem egy újabb önkéntes pénztárról van szó, annak nem is lenne értelme - szögezte le a szakállamtitkár. Az önkéntes esetében a munkavállaló maga dönt mindenről. Itt meg a foglalkoztató határoz arról is, hogy él-e vele, és arról is, hogy csak ő fizet vagy megegyezik a munkavállalóval.

Ősszel lesz még min vitázni

Az ötödik pillér nem lesz kötelező minden dolgozónak. Valamilyen differenciát ki lehet dolgozni a kollektív szerződésben - persze nem úgy, hogy Kovács János nem kap -, de elképzelhető, hogy bizonyos munkakörökben csak ilyen típusú rendszerrel lehet megtartani a munkaerőt hosszú távra. Erre szolgálhat az opcionálisan választható ötéves korlát, ami persze csak arra az összegre vonatkozik, amit a munkaadó befizet, az esetleges munkavállalói kiegészítésre már nem.

A kormány szerint a foglalkoztatói nyugdíj célja nem egy befektetési forma kialakítása, hanem hosszú távú gondoskodás, vagyis direkt nem akarják, hogy kivehető legyen a pénz valahány év után. Ezzel azonban vitába szállt a munkavállalói oldal, mondván, "egy 35 éves ifjú munkás most nem gondol arra, hogy majd 62 éves korában elkezdi gyűjtögetni azokat a pénzeket, amelyeket különböző munkahelyein különböző pénztárakba fizettek."

Abban mindhárom oldal egyetértett, hogy további konzultációra van szükség. Különösen akkor, ha már ismert lesz a foglalkoztatói nyugdíj adózással kapcsolatos vetülete is, hiszen az a szabályozás alapvetően befolyásolja majd a teljes rendszer alkalmasságát.

F. Szabó Emese

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Elbírja-e nyugdíjrendszer a Ratkó-gyerekeket? Itthon is elzárják a nyugdíjba menekülés útjait Ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt Elmegy a kedvünk a nyugdíjtól

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.