2013. december 31. 16:04

Tizenhárom év óta először fordulhat elő, hogy éves szinten csökken az arany ára a nemzetközi piacokon. A New York-i tőzsdezárás idején az aranyár nagyon komoly éves visszaesést mutatott, ilyen mértékű csökkenésre a nemesfém határidős piacán 1984 óta nem volt példa.

"2013-ban az arany elvesztette a ragyogását, mint befektetési eszköz" - összegezte a helyzetet Jeffrey Wight, a H.C. Wainwright befektetési bank ügyvezető igazgatója.

A piaci helyzet nagyot változott azoknak a befektetőknek a szemében, akik 2011 után is ragaszkodtak az aranyportfóliójukhoz, abban reménykedve, hogy olyan dinamikusan fog nőni az aranyár, mint 2001 és 2011 között.

Az arany unciánkénti ára a határidős piacokon az ezredforduló előtt még csak 252 dollár volt, de 2011 második felében 1907 dolláron is állt, mostanra viszont 1211 dollárra csökkent.

Julian Phillips a GoldForecaster.com alapítója szerint 2013 "rendkívüli év volt az arany számára". Az év elején még 2000 dolláros árfolyamot is elképzelhetőnek tartottak, 2014-re viszont már 1000 dolláros árfolyamot is jósolnak a pesszimistább elemzők.

"Az év jól kezdődött az ázsiai kereslet kedvező emelkedésével. De később az Egyesült Államok gazdasági növekedése gyorsulásának lehetősége megmutatta az amerikai intézményi befektetőknek, hogy potenciálisan nagyobb profitok vannak a részvénypiacon" - magyarázta Phillips.

A befektetők arany helyett részvényeket vettek, és az aranyár 30 százalékos csökkenéséhez képest az S&P 500-as tőzsdeindex éves szinten 30 százalékot emelkedett. Az arany akkor se tudott megerősödni, amikor nőtt a piaci bizonytalanság az amerikai kormányzat ideiglenes leállása, vagy a Federal Reserve kötvényvásárlási programja miatt.

További kedvezőtlen fordulat volt, hogy India, a világ legnagyobb aranyimportáló országa 2013-ban importvámot vezetett be az aranyra. Az aranyra 10 százalékos, az arany ékszerekre 15 százalékos vámot vetettek ki, így a behozatal az előzetes számok alapján 40 százalékkal csökkent.

Az aranyár 2014-es alakulásáról erősen megoszlanak az elemzői vélemények. Egyesek az 1000 dollár alatti árszintet se tartják lehetetlennek, mások szerint, ha lassul a gazdasági növekedés az USA-ban, akkor akár 1500 dolláros árszint is jöhet. A mértéktartóbb becslések közé tartozik a J.P. Morgan londoni elemzőinek prognózisa, ők 2014-ben unciánkénti 1263 dolláros átlagárral számolnak.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.