2015. február 2. 19:07

Négy forinttal erősödött a magyar fizetőeszköz a svájci frankkal szemben, a Mol is jó napot zárt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,14 pontos, 1,14 százalékos emelkedéssel, 16719,07 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 4,2 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama emelkedett az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője az MTI-nek elmondta: a magyar piac egy helyben toporgott, az, hogy az átlagosnál szerényebb forgalom mellett 1 százalék feletti pluszban tudott zárni, leginkább a Molnak köszönhető, amely napi csúcsán tudta befejezni a napot. A forint árfolyamában szintén csak szerény elmozdulások voltak.

A nyugat-európai tőzsdék az üzletkötő szerint tartják múlt heti magasságukat, amióta bejelentették az európai "pénznyomdát". A DAX pluszban - 0,7 környékén - jár ugyan, de az elmúlt két hét sávjában van, egyelőre nem tud tovább emelkedni. Az amerikai piacok támasz szintjükig - 200 napos mozgóátlag - estek, amely egyelőre működik. Az üzletkötő kiemelte továbbá, hogy az olaj ára emelkedni kezdett.

A Mol 335 forinttal, 3,03 százalékkal 11 390 forintra erősödött. Az OTP-részvények ára 5 forinttal, 0,14 százalékkal 3655 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,40 százalékkal 362 forintra emelkedett. A Richter árfolyama 10 forinttal, 0,27 százalékkal 3750 forintra nőtt.

Jelentősen gyengült minden főbb devizával szemben a svájci frank, amiben vélhetőleg szerepe lehet annak a hétvégén megjelent sajtóinformációnak, hogy a svájci jegybank gyengébb, 1,05-1,1-es szintet szeretne az euróval szemben. A frank esése a forinttal szemben is érződött, négy forinttal csökkent a kurzus és ismét 300 alá került, hétfőn este 296 forintot kellett adni egy frankkért. Minimálisan erősödött az euró 311 forint fölé kúszott a kurzus. Egy dollárért az esti órákban 274,40 forintot adtak.

A kötvénypiacon vegyesen mozogtak az árfolyamok, a rövid papírok hozama kismértékben nőtt, míg a hosszúak esetében hozamcsökkenést láthattunk.

MTI/mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.