2p

Jelentős erősödéssel nyitott hétfő reggel a BUX index, mely délelőtt majdnem 4 százalékkal állt múlt pénteki értéke felett. A vezető részvények kivétel nélkül drágultak a nyitás után, az OTP és a Mol több mint öt százalékkal lódult meg, csak a gyógyszergyártók maradtak le kicsit.

18 711 ponton állt a hétfői kereskedés első felében a BUX index, ez 3,77 százalékkal volt magasabb a múlt pénteki záróértéknél. A forgalom átlagos volt az első órákban, kicsivel több mint 5 milliárd forint cserélt gazdát a befektetők között.

A vezető részvények többnyire javítani tudtak a nap elején, egyelőre az OTP és a Mol szárnyalása húzza a piacot, a gyógyszergyártók viszont egy kicsit lemaradtak. Az OTP délelőtt 4440 forintba került, ez 5,71 százalékkal volt magasabb a pénteki záróárfolyamnál, míg a Mol ennél is nagyobbat, 6,6 százalékot ugrott, így 17 490 forintba került. A Magyar Telekom eközben 1,43 százalékkal kapaszkodott feljebb, 497 forintba került.

Az átlagnál rosszabbul kezdték a hetet a gyógyszergyártók a piacon: a Richter 34 365 forintos árfolyama 0,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint a hétvége előtt, míg az Egis 0,32 százalékos felfelé araszolás után 15 750 forintot ért.

A bankközi devizapiacon hétfő reggel is folytatódott a svájci frank gyengülése miután a hétvégén olyan pletykák jelentek meg, hogy napokon belül rögzíthetik a frank árfolyamát az euróhoz. Hétfő délelőtt az euró árfolyama 270,70-nél állt, ami bő egy százalékkal volt alacsonyabb a pénteki értéknél. A dollárral szemben 189,22-ig kapaszkodott vissza a hazai fizetőeszköz, míg a svájci frank 238,32 forintos ára 3,38 százalékkal volt alacsonyabb, mint pénteken.

A vezető nemzetközi részvénypiacokon is emelkedéssel indult a nap: a londoni FTSE a kereskedés első felében 0,63 százalékos pluszban volt, míg a frankfurti DAX 1,42 százalékkal állt pénteki záróérték felett. Régiónkban a varsói WIG 20 ma szünnapot tart.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!