<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Jelentősen csökkenő profitról számolt be a 2010-2011-es üzleti év zárásaként az Egis, a számok még az előzetes visszafogott várakozásokat is alulmúlták. Ez egyrészt a pénzügyi műveletek veszteségének, másrészt pedig az emelkedő gyógyszergyártói befizetéseknek köszönhető - olvasható a szerda délután közzétett gyorsjelentésben.

Hagyományosan egy negyedéves "csúszásban" van az Egis, vagyis a kisebbik tőzsdei gyógyszergyártó minden évben szeptember 30-án zárja le üzleti évét. A most közölt gyorsjelentés szerint a 2010-2011-es üzleti évben összesen 128,9 milliárd forint volt a társaság árbevétele, ami akár még pozitív is lehetne, hiszen 8 százalékkal meghaladta az előző évben tapasztaltat. A 16,3 milliárdos üzleti eredmény viszont már 5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. "Az előző üzleti évi gyógyszeripari befizetésekből a tárgyévben ráfordításként elszámolt összegek miatti egyszeri hatás korrekciójával az év egészének üzleti eredménye 6 százalékos növekedést mutat" - olvasható a tőzsde honlapján közzétett dokumentumban.

Az adózott eredmény még ennél is siralmasabb képet mutatott: az egész évben elért 13,6 milliárd forintos profit 19 százalékkal maradt el a 2009-2010-es üzleti év adatától. A gyógyszeripari terhek egyszeri hatása nélkül számított adózott eredmény 9 százalékos csökkenést mutat a bázishoz képest.

A negyedik negyedévben, vagyis július és szeptember között az Egis 33,1 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A konszolidált üzleti eredmény 2 milliárd forint volt, ami 56 százalékos csökkenést jelentett 2010 hasonló időszakához képest, emellett a negyedik negyedévben volt 700 millió forintnyi pénzügyi eredmény, ez azonban már így is csak arra volt elég, hogy kozmetikázza az egész éves számot, mely szerint az Egis 626 millió forintos veszteséget könyvelt el a pénzügyi eredményeken. Ennek oka, hogy az üzleti év nagy részében viszonylag erős volt a forint, az utóbbi hónapok intenzív forintgyengülése egyelőre nem jelent meg az eredményben, mivel a cég átlagárfolyamokkal számol.

"A csoport elérte a tárgyévre megfogalmazott üzleti célkitűzéseit. A piacok döntő többségének növekvő árbevétele és a költségekben való megtakarítások a 2010/2011-es üzleti évben nagyrészt ellensúlyozni tudták az újabb kormányzati intézkedések negatív hatásait" - értékeli a menedzsment a közölt számokat.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.