2p

A neves befektető, Warren Buffett által irányított Berkshire Hathaway vállalatcsoport nyeresége 30 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, elsősorban a biztosítási üzletág gyengébb teljesítménye, illetve származtatott termékekből álló portfóliójához kapcsolódó tételek miatt - közölte a társaság amerikai idő szerint szombaton.

A vállalat 3,05 milliárd dollár, azaz részvényenként 1847 dollár nyereséget ért el október-decemberben, ami kevesebb, mint az egy évvel korábbi 4,38 milliárd dollár, részvényenként 2663 dollár. Az előző év egészében a nyereség 21 százalékkal 10,3 milliárd dollárra süllyedt.
A Berkshire egyik legnagyobb üzletága, a biztosítási 107 millió dolláros veszteséget könyvelt el a negyedik negyedévben az egy évvel korább 414 millió dollár nyereség után. A veszteséget elsősorban az autóbiztosítási leány, a Geico Corp magasabb kiadásai, illetve a viszontbiztosítási leánynál felmerült egyszeri költségek okozták.

Warren Buffett vállalata csupán 302 millió dolláros nyereséget ért el az október-decemberben származtatott termék portfóliója után, ami jóval kevesebb az előző év hasonló időszaki 872 millió dollárnál. A Berkshire Hathaway mintegy 34 milliárd dollár értékű ilyen szerződést birtokol, amelyek jövedelmezősége négy fontos tőzsdeindexhez kapcsolódik. A gyengébb, 2011. év negyedik negyedévében három index értéke nőtt, míg egy évvel korábban valamennyi mutató emelkedett.
A Berkshire Hathaway vasúti üzletágának nyeresége - éves összehasonlításban - 41 százalékkal 909 millió dollárra nőtt a negyedik negyedévben. A közmű-, illetve energiaipari leányoknál ugyanakkor 8,1 százalékkal 316 millió dollárra csökkent a nyereség. A feldolgozóipari, szolgáltatási és kiskereskedelmi tevékenységből származó profit 28 százalékkal 856 millió dollárra nőtt.

A társaság december végén 37,3 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkezett, többel a harmadik negyedév végi 34,8 milliárd dollárnál. A piac mindazonáltal leginkább a társaság szombati bejelentésének folytatását figyeli, amely szerint megtalálták már a 81 éves Buffett utódját. A Berkshire Hathaway befektetői levelében nem nevezte meg a kijelölt utódot. Buffett levelében sietett leszögezni, hogy továbbra is kiváló egészségnek örvend, s egyelőre nem áll szándékában távozni a vezérigazgatói pozícióból.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!