2007. július 2. 07:01

Eddig nem nyitottak túl sokan nyugdíj-előtakarékossági számlát, pedig az állam bizonyos esetekben évente akár több mint százezer forintos támogatást nyújthat, az ide befizetett pénzzel végzett műveletek pedig adómentesek - olvasható a Világgazdaságban.

Az adóhatóságnak nem túl sokan adtak külön nyilatkozatot, amelyben arról rendelkeztek volna, hogy a nyesz-r számlára befizetett megtakarításuk miatt megillető kedvezményt utalják a számlájukra.

Pedig 2006-tól a magánszemélyt az összevont adóalapjának megfizetett adója terhére, nyugdíj-előtakarékossági számlája javára átutalás illeti meg. Az átutalás alapja a magánszemély által forintban az adóévben nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg. Ennek alapján harminc százalék, legfeljebb százezer forint, illetve akik az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020 előtt töltik be, azoknál legfeljebb 130 ezer forint utalható ki.

Ugyanakkor június elejéig alig több mint nyolcezer adózói nyilatkozat alapján 835 millió forintot utaltak ki a magánszemélyek különböző befektetési szolgáltatónál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlájára. Adózónként átlagosan 102 ezer forint kedvezményről van szó - értesült a Világgazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.