<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa hétfőn tartotta nem kamatmeghatározó ülését, melyen az előzetes terveknek megfelelően nem tárgyaltak az alapkamat szintjéről - olvasható a jegybank közleményében. Az MNB-re a forint gyengülése miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik, ezért van különleges jelentősége minden ülésnek.

"A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását" - olvasható a hétfői ülés után kiadott szűkszavú MNB-közleményben. Azt szinte biztosra lehetett venni, hogy most nem lesz újabb rendkívüli kamatcsökkentés, kérdés, hogy február végén mit lép majd a Monetáris Tanács.

Az előzetes terveknek megfelelően nem került szóba az MNB Monetáris Tanácsának hétfői ülésén az alapkamat szintjének megváltoztatása. Az utóbbi hetekben a forint gyengülése miatt egyre nagyobb a nyomás a jegybankon, ezért lesz majd érdekes a február végén esedékes kamatmeghatározó ülés.

December elején volt példa egy soron kívüli kamatcsökkentésre, azóta a piac a Monetáris Tanács minden ülését kiemelt figyelemmel kíséri. Most valószínű volt, hogy nem fog változni a 9,5 százalékos kamatszint. Csökkentésre jelenleg nincs túl nagy lehetőség a forint gyengélkedése miatt, a kamatemelés pedig aláásná a jegybank hitelességét, ráadásul nem is biztos, hogy hosszútávon segítene.

A magyar deviza a múlt héten 300 forint fölé gyengült az euró ellenében, akkor sokan szorgalmazták, hogy lépjen közbe az MNB a forint erősítése céljából. Azonban azt látni kell, hogy a magyar központi bank sem mehet szembe a nemzetközi folyamatokkal, a régiós devizák gyengülése mellett csak átmeneti hatása lehetne egy esetleges kamatemelésnek. Ráadásul azzal jelentősen romlana a jegybank hitelessége, mivel novemberben kezdődött egy kamatvágási periódus, melynek során 11,5 százalékról már 9,5 százalékra vágták a rátát. Ezek után nem lenne hiteles most egy kamatemelés.


Érdekes lesz majd, hogy mit lép a jegybank a február 23-án esedékes következő kamatmeghatározó ülésen. Vélhetően sokban függ majd az akkori döntés attól, hogy hogy alakul a forint árfolyama a következő két hétben. ha sikerülne kicsit erősödnie a magyar fizetőeszköznek, akkor jöhetne egy újabb 50 bázispontos vágás, ellenkező esetben bizonytalan lehet az ülés kimenetele.

A forint a kora délutáni bejelentés után 286,51-ig erősödött az euróval szemben, míg a dollárért 221,39 forintot kellett adni. Délelőtt még 290 felett is volt egy euró ára a piacon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.