2p

Visszaesett a kereslet a budapesti házak tetőtér-beépítése iránt az Indotek cégcsoport tapasztalatai szerint.

Az Indotek csoport 6 ezer négyzetméteres portfólióval rendelkezik fővárosi tetőterekből, de jelenleg csak 2 ezer négyzetméter beépítése zajlik. A társaságcsoport közleményében rámutat: emiatt elmarad a tetők alatti házak felújítása is.

Budapesten a magántulajdonba került bérházak felújításának egyik gyakori forrása a tetőterek eladása. A ház elhelyezkedésétől, nagyságától, és a tulajdonosok alkuképességétől függően a vevő részleges, vagy teljes felújítással fizet a tetőtérért. Az ellenérték szinte mindig magába foglalja a homlokzat és a lépcsőház felújítását, de van példa az alapvezetékek cseréjére, sőt lift építésére is.

Az Indotek szakértői emlékeztetnek: tavaly a lakásingatlan-piac egyetlen szegmense volt a tetőtereké, ahol a kereslet kis mértékben ugyan, de meghaladta a kínálatot. A négyzetméterenként 1 millió forint körüli és afölötti árú lakások iránt inkább a külföldi, míg a félmilliósok iránt főleg a belföldi kereslet volt a jellemző. Ez a fokozott érdeklődés a hazai vásárlók elmaradása miatt az idén megszűnt.


A tetőtéri beruházásokat jelenleg a külföldön dolgozó, magyar állampolgárok tartják életben. A fizetésüket külföldi valutában kapó - és megtakarításaikat is abban tartó - magyarok körében a belvárosi, tetőtéri lakások egyre népszerűbb befektetési vagy lakhatási formának számítanak. Ma már ők teszik ki a megrendelők többségét. Döntésükben a gyenge forint biztosította átváltási nyereség és a csökkenő kereslet nyomán kialakult alacsonyabb árak játsszák a főszerepet. A két tényezőnek köszönhetően 20-25 százalékos vételárcsökkentést is elérhetnek - ismerteti az Indotek közleményében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!