<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Visszaesett a kereslet a budapesti házak tetőtér-beépítése iránt az Indotek cégcsoport tapasztalatai szerint.

Az Indotek csoport 6 ezer négyzetméteres portfólióval rendelkezik fővárosi tetőterekből, de jelenleg csak 2 ezer négyzetméter beépítése zajlik. A társaságcsoport közleményében rámutat: emiatt elmarad a tetők alatti házak felújítása is.

Budapesten a magántulajdonba került bérházak felújításának egyik gyakori forrása a tetőterek eladása. A ház elhelyezkedésétől, nagyságától, és a tulajdonosok alkuképességétől függően a vevő részleges, vagy teljes felújítással fizet a tetőtérért. Az ellenérték szinte mindig magába foglalja a homlokzat és a lépcsőház felújítását, de van példa az alapvezetékek cseréjére, sőt lift építésére is.

Az Indotek szakértői emlékeztetnek: tavaly a lakásingatlan-piac egyetlen szegmense volt a tetőtereké, ahol a kereslet kis mértékben ugyan, de meghaladta a kínálatot. A négyzetméterenként 1 millió forint körüli és afölötti árú lakások iránt inkább a külföldi, míg a félmilliósok iránt főleg a belföldi kereslet volt a jellemző. Ez a fokozott érdeklődés a hazai vásárlók elmaradása miatt az idén megszűnt.


A tetőtéri beruházásokat jelenleg a külföldön dolgozó, magyar állampolgárok tartják életben. A fizetésüket külföldi valutában kapó - és megtakarításaikat is abban tartó - magyarok körében a belvárosi, tetőtéri lakások egyre népszerűbb befektetési vagy lakhatási formának számítanak. Ma már ők teszik ki a megrendelők többségét. Döntésükben a gyenge forint biztosította átváltási nyereség és a csökkenő kereslet nyomán kialakult alacsonyabb árak játsszák a főszerepet. A két tényezőnek köszönhetően 20-25 százalékos vételárcsökkentést is elérhetnek - ismerteti az Indotek közleményében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.