<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mérsékelt emelkedéssel nyitott csütörtökön a BUX index, azonban a pozitív hangulat nem sokáig tartott ki, délelőttre már tegnapi értéke alá csúszott a mutató. A görög megszorítások híre tehát nem hozott komoly szárnyalást a részvénypiacokon, a devizák esetében viszont egyértelműen megfigyelhető a kockázatvállalási hajlandóság emelkedése.

22 666 ponton állt a csütörtöki nap első felében a BUX index, ez 0,15 százalékkal volt alacsonyabb a szerdai záróértéknél. A forgalom átlagos volt a nyitás után, az első órákban 3,5 milliárd forint cserélt gazdát a befektetők között.

A vezető részvények felemás hangulatban kezdtek, egyelőre a Mol gyengülése húzza vissza a piacot. Az olajtársaság papírjai a reggeli pozitív nyitás után délelőtt már csak 21 000 forintba kerültek, ami 1,39 százalékos visszaesésnek felelt meg tegnaphoz képest. Ebben szerepet játszhattak azok a ma reggeli sajtóhírek, melyek szerint a horvát hatóságok akár a korábban kötött szerződéseket is felülvizsgálnák az INA eladása kapcsán. Az OTP részvényei 0,68 százalékos erősödéssel kezdték a csütörtöki napot, így 5947 forintba kerültek a kereskedés elsaő felében, míg a Magyar Telekom ugyanúgy 589 forintot ért, mint a tegnapi nap végén..

A gyógyszergyártók felemás hangulatban nyitották a napot: a Richter a kereskedés elején 36 300 forintba került, ami 0,41 százalékos javulásnak felelt meg, míg az Egis 19 185 forintos értéke 1,26 százalékkal elmaradt a tegnapitól.

Erősödéssel indult a nap a forint piacán csütörtökön, az euró jegyzése délelőtt 265,70-nél volt, ami egy hajszállal maradt el a tegnapi szinttől. A dollárral szemben 183,55-ig kapaszkodott vissza a hazai fizetőeszköz, míg a svájci frank 220 forintba került.

A vezető európai részvénypiacokon optimista hangulatban indult a nap: a londoni FTSE a kereskedés első felében 0,69 százalékkal állt tegnapi záróértéke felett, míg a frankfurti DAX 0,25 százalékos pluszban volt. Régiónkban a varsói WIG 20 0,3 százalékos emelkedéssel kezdte a napot.

mfor.hu