TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hétfői ülésén 9,5 százalékon hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - jelentették be délután. Délelőtt egyre több szakember vélte úgy, hogy akár kamatemelés is jöhet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétvégi lemondása miatt, azonban a jelek szerint a jegybank nem akarja elkapkodni a dolgot.

Marad 9,5 százalékon az alapkamat, így egyelőre nem lép az MNB a forint védelme érdekében - derült ki a jegybank Monetáris Tanácsának hétfői ülése után. Az MNB legutóbb januári ülésén csökkentette a kamatot 10 százalékról 9,5 százalékra, azóta változatlan a ráta.

Az év elején még arra számítottak az elemzők, hogy márciusra eltűnik a tavaly októberi kamatemelés hatása, ismét 8,5 százalékra vágják az alapkamatot. Azonban a forint gyengülése miatt január óta nem volt lehetőség a ráta további csökkentésére, mivel az még instabilabbá tette volna a magyar devizát.

Miután a forint az euróval szemben 300 fölé gyengült, felvetődött annak lehetősége is, hogy újabb kamatemelésre lehet szükség a magyar deviza védelme érdekében. A Bloomberg még februárban azt jósolta, hogy a forintgyengülés miatt három hónapon belül emelkedhet az alapkamat hazánkban.


Végül a forint a 317-es árfolyamnál fordult vissza, valószínűleg már csak napok hiányoztak ahhoz, hogy ténylegesen kamatemelésre kerüljön sor. Erre utal, hogy március elején a Monetáris Tanács kétszer is rendkívüli ülést tartott, melyek után bejelentették, hogy minden eszközt bevetnek a forint védelme érdekében.

A hétfői döntést követően fél háromkor sajtótájékoztatót tart Simor András, a jegybank elnöke, az eseményről természetesen később beszámolunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.