<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Oldalazással nyitott csütörtök reggel a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények felemás teljesítményt nyújtanak. A kispapírok közül kilóg lefelé a hajnalban tőkeemelést bejelentő E-Star, mely a hírre több mint 3 százalékot esett. Közben a forint kismértékben erősödött délelőtt, egyelőre jól tartja magát 265 körül a hazai fizetőeszköz.

23 201 ponton állt a kereskedés első felében a BUX index, ez 0,03 százalékkal volt magasabb a szerdai záróértéknél. A forgalom kifejezetten alacsony volt az első órákban, mindössze másfél milliárd forint cserélt gazdát a befektetők között.

A vezető részvények felemás teljesítménnyel kezdtek, komoly elmozdulás nem tapasztalható. Az OTP a kereskedés első felében 5970 forintot ért, ami 0,18 százalékkal volt magasabb a tegnapi szintnél, míg a Mol 23 615 forintos árfolyama 0,36 százalékos lecsorgásnak felelt meg. Eközben a Magyar Telekom egy forintos javulás után 561 forintba került.

Kismértékű emelkedéssel nyitottak a gyógyszergyártók a piacon: a Richter délelőtt 34 550 forintot rét, ami 0,29 százalékkal volt magasabb a tegnapi árfolyamnál, míg az Egis 0,72 százalékos javulást követően 19 620 forintért cserélt gazdát.

A kispapírok közül érdemes kiemelni az E-Start, mely több mint egy napig fel volt függesztve, majd a cég ma hajnalban bejelentette, hogy zártkörű tőkeemelést hajt végre, amivel 2,4 milliárd forintnyi forrást von be. A hír meglepte a befektetőket, hiszen az eddigi hivatalos kommunikáció arról szólt, hogy az idén már nem tervez új beruházásokat a cég a közelmúltban bejelentett lengyel akvizíció után. A jelek szerint egyelőre a piacot is aggasztja a tőkeemelés híre, délelőtt 10 750 forintba kerültek a vállalat papírjai, ami 3,14 százalékkal maradt el a keddi árfolyamtól.

Jól kezdte a napot a forint is, egyelőre kimozdíthatatlannak tűnik a 265-ös szint környékéről. Délelőtt 265,40-nél állt az euró jegyzése, ami szinte hajszálra megegyezett a szerdai szinttel. A dollárral szemben 181,69-ig kapaszkodott a hazai fizetőeszköz, a svájci frank pedig 216,81 forintba került. A devizapiacokon majd az EKB délutáni kamatdöntő ülése hozhat mozgást. Az elemzők változatlan, 1,25 százalékos kamatszintre számítanak, azonban a döntés után Trichet elkezdheti előkészíteni a júliusi újabb emelést, ami az euró erősödését hozhatja magával.

A vezető európai részvénypiacokon mérsékelt optimizmussal indult a nap: a londoni FTSE délelőtt 0,2 százalékkal állt tegnapi értéke felett, míg a frankfurti DAX 0,3 százalékos pluszban volt. Régiónkban a varsói WIG 20 0,76 százalékos gyengüléssel nyitott.

mfor.hu