3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oldalazással nyitott csütörtök reggel a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények felemás teljesítményt nyújtanak. A kispapírok közül kilóg lefelé a hajnalban tőkeemelést bejelentő E-Star, mely a hírre több mint 3 százalékot esett. Közben a forint kismértékben erősödött délelőtt, egyelőre jól tartja magát 265 körül a hazai fizetőeszköz.

23 201 ponton állt a kereskedés első felében a BUX index, ez 0,03 százalékkal volt magasabb a szerdai záróértéknél. A forgalom kifejezetten alacsony volt az első órákban, mindössze másfél milliárd forint cserélt gazdát a befektetők között.

A vezető részvények felemás teljesítménnyel kezdtek, komoly elmozdulás nem tapasztalható. Az OTP a kereskedés első felében 5970 forintot ért, ami 0,18 százalékkal volt magasabb a tegnapi szintnél, míg a Mol 23 615 forintos árfolyama 0,36 százalékos lecsorgásnak felelt meg. Eközben a Magyar Telekom egy forintos javulás után 561 forintba került.

Kismértékű emelkedéssel nyitottak a gyógyszergyártók a piacon: a Richter délelőtt 34 550 forintot rét, ami 0,29 százalékkal volt magasabb a tegnapi árfolyamnál, míg az Egis 0,72 százalékos javulást követően 19 620 forintért cserélt gazdát.

A kispapírok közül érdemes kiemelni az E-Start, mely több mint egy napig fel volt függesztve, majd a cég ma hajnalban bejelentette, hogy zártkörű tőkeemelést hajt végre, amivel 2,4 milliárd forintnyi forrást von be. A hír meglepte a befektetőket, hiszen az eddigi hivatalos kommunikáció arról szólt, hogy az idén már nem tervez új beruházásokat a cég a közelmúltban bejelentett lengyel akvizíció után. A jelek szerint egyelőre a piacot is aggasztja a tőkeemelés híre, délelőtt 10 750 forintba kerültek a vállalat papírjai, ami 3,14 százalékkal maradt el a keddi árfolyamtól.

Jól kezdte a napot a forint is, egyelőre kimozdíthatatlannak tűnik a 265-ös szint környékéről. Délelőtt 265,40-nél állt az euró jegyzése, ami szinte hajszálra megegyezett a szerdai szinttel. A dollárral szemben 181,69-ig kapaszkodott a hazai fizetőeszköz, a svájci frank pedig 216,81 forintba került. A devizapiacokon majd az EKB délutáni kamatdöntő ülése hozhat mozgást. Az elemzők változatlan, 1,25 százalékos kamatszintre számítanak, azonban a döntés után Trichet elkezdheti előkészíteni a júliusi újabb emelést, ami az euró erősödését hozhatja magával.

A vezető európai részvénypiacokon mérsékelt optimizmussal indult a nap: a londoni FTSE délelőtt 0,2 százalékkal állt tegnapi értéke felett, míg a frankfurti DAX 0,3 százalékos pluszban volt. Régiónkban a varsói WIG 20 0,76 százalékos gyengüléssel nyitott.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!