TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Magyar érdekvédők népszavazást kezdeményeznének a nyugdíjba vonulás feltételeiről.

Bő két hét múlva kezdheti meg a vegyipari szakszervezet az aláírások összegyűjtését ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, amely szerint 40 év szolgálati idő után igénybe vehető lenne az öregségi nyugdíj, a nyugdíj összegének csökkentése nélkül. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke vasárnap az MTI-vel közleményben tudatta: az érdekképviselet megkezdi a 40 év szolgálati idő után járó nyugdíj népszavazásához szükséges aláírások összegyűjtésének technikai előkészületeit.

Az aláírásgyűjtést csak az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki határozatának jogerőre emelkedése után, legalább 15 nap múlva lehet megkezdeni - olvasható a közleményben, amelyben az elnök megjegyezi, hogy az aláírásgyűjtés megkezdéséhez az is kell, hogy ezen idő alatt egyetlen kifogás se érkezzen a határozat ellen az Alkotmánybírósághoz. Székely Tamás szerint javaslatuk lényege az, hogy akár már 54 évesen is elmehet nyugdíjba az, aki letöltötte a szükséges szolgálati időt. Hozzátette: a javaslat nem érinti a költségvetést és a munkáltatók járulékfizetési fegyelmezettségén is javíthat, mert a szolgálati idő összegyűjtése miatt maguknak a dolgozóknak is érdekükben áll majd rendszeresen ellenőrizni, fizeti-e utánuk a munkáltató a járulékokat.

Az OVB pénteki ülésén hitelesítette azt a népszavazási kérdést, amely így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 40 év szolgálati idő megléte után az öregségi nyugdíj - az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül -, a nyugdíj csökkentése nélkül, az eredményes népszavazást követő év január 1. napjától igénybe vehető legyen?"

Az OVB ülésén Litresits András (MSZP) delegált a kérdés hitelesítése mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy a kérdés egyértelmű, és nem tartozik a tiltott tárgykörbe, és Pozsár-Szentmiklósy Zoltán választott tag is azt hangsúlyozta, hogy a kérdés nincs direkt kapcsolatban a költségvetéssel. Bordás Vilmos, az OVB elnöke szerint azonban a kérdés nem hitelesíthető, mert érinti a költségvetést, az pedig a népszavazás szempontjából tiltott tárgykör. Az OVB végül 4:3 arányban hitelesítette a népszavazási kérdést.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.