2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pénteki rekordszint után hétfőn, ha csak kisebb mértékben, de tovább tudtak erősödni az irányadó amerikai tőzsdeindexek. A Dow és az S&P 500-as is történelmi csúcson zárt.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 19 ponttal, 0,11 százalékkal 16943 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 2 pontot, 0,08 százalékot erősödött, és 1951 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 15 ponttal, 0,34 százalékkal 4336 pontra emelkedett.

Hétfőn nem volt különösebb árfolyamalakító makrogazdasági adat, a befektetők ezért inkább kivárásra rendezkedtek be, és emiatt tapasztalható a tőzsdemutatók nem túl nagy elmozdulása a pénteki záróértékhez képest. Hétfőn elsősorban a vállalati hírek uralták a piacot. Így például a Tyson Foods élelmiszeripari cég több mint 1 milliárd dollárral többet kínált riválisánál az ágazati Hillshire Brand cégért. A Hillshire árfolyama csaknem 5 százalékkal emelkedett, a Tyson részvényára viszont 6,5 százalékkal zuhant.

A Merck gyógyszergyártó 3,85 milliárd dollárt fizetett az Idenix Pharmaceuticals vállalatért, amely egy hepatitisz C elleni hatóanyag kifejlesztője. A DJIA indexben szereplő Merck árfolyama gyakorlatilag nem mozdult a bejelentésre hétfő estig, míg a megvásárlásra kerülő cég papírjainak ára triplázódtak.

Az Apple árfolyama 1,6 százalékos pluszban zárt este, miután az áprilisi bejelentésnek megfelelően hétfőn 7:1 arányú részvényfeldarabolásra került sor. Ez azt jelenti, hogy akik június 2-án már rendelkeztek Apple-részvénnyel, azok minden egyes részvény után 6 új részvényt kaptak, közel hetednyi áron. Az Apple utoljára 2005-ben hajtott végre részvényfeldarabolást, akkor 2:1 arányban. 

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!