2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Növelte nyereségét a két svéd haszongépjármű-gyártó vállalat, a Scania és a Volvo.

A Volkswagen csoporthoz tartozó Scania a szerdán megjelent adatok szerint 2,5 milliárd svéd korona profitot termelt a január-márciusi időszakban, ami a tavalyinak a duplája. A buszokat és teherautókat gyártó cég fő versenytársa, a Volvo 4,2 milliárd korona profitot ért el, ami másfélszeres növekedés az előző évhez képest. A Scania árbevétele 25 százalékkal 20,7 milliárd koronára, a Volvo bevétele 22 százalékkal 71,6 milliárdra nőtt.

A buszok és teherautók, kamionok mellett építőipari munkagépeket, valamint hajókhoz és ipari berendezésekhez motorokat is gyártó Volvo minden korábbi első negyedévinél nagyobb profitot termelt az idei első három hónapban. A gazdasági fellendülés elsősorban a brazíliai, indiai és kínai piacon érezhető, termékcsoportok szerinti bontásban pedig leginkább a teherautók iránti kereslet élénkült - emelte ki Leif Johansson vezérigazgató a legfontosabb tendenciákat a Volvo szerdán megjelent beszámolójából.

Leif Östling, a Scania vezérigazgatója a kapacitások javuló kihasználtságát hangsúlyozta. Három hónap alatt 17.354 kamionra kaptak megrendelést, ami 19 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest - mondta, hozzátéve, hogy a svéd korona erősödése hátrányosan érinti a társaságot, a Japánban kialakult helyzet pedig veszélyeztetheti az alkatrészellátást, a katasztrófa hatását azonban csak ősszel lehet majd pontosan felmérni.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!