2p

Ötven millió euró működési nyereséget könyvelt el az idén az első háromnegyed évben a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft, a tavalyi év első kilenc hónapját még 7 millió eurós veszteséggel zárta a cég.

Anton Molnár, az olajipari vállalat szóvivője szerdán az MTI-vel közölte: a Slovnaft tiszta bevétele 2012 első kilenc hónapjában éves összehasonlításban 6 százalékkal, 3,36 milliárd euróra csökkent az olajipari termékek iránt mérséklődő kereslet miatt. Emellett a vállalat 50 millió eurós nyereséget mutatott ki, ami viszont javuló tendenciát mutat.

A vállalat szerint az elért nyereség elsődlegesen az exportnak, ezen belül pedig a nemzetközi piacokon való eladás növelésének, valamint a gyártás racionalizálásának volt köszönhető.

"A Slovnaft gazdasági eredményei éves összehasonlításban azt követően javultak, hogy az első hat hónapban tervezett leállásokra és ellenőrzésekre került sor" - mondta az eredmények kapcsán Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója. Hozzátette: tekintettel az olaj- és az olajipari termékek árainak, valamint a valutaárfolyamok extrém kilengéseire, a cég konzervatív álláspontot képvisel a kilátásokat illetően.

Az első kilenc hónap során képzett nyereséget a vállalat - a nyereségesség szempontjából hagyományosan nehéz időszaknak számító téli hónapok előtt - tartalékképzésre, valamint a következő három évre tervezett, 450 millió eurót elérő beruházások finanszírozására kívánja fordítani.

A Slovnaft beruházásai az említett időszakban az előző évihez képest egyharmadával nőttek, értékük 109 millió eurót tett ki. A befektetések több mint felét a vállalat a gyártás hatékonyságát célzó projektek megvalósítására és a gyártási folyamat minőségének javítására használta fel.

2012 első kilenc hónapja során a Slovnaft 3,98 millió tonna nyersolajat dolgozott fel, ez 13 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A benzin gyártása ugyanezen időszak alatt 5 százalékos csökkenést mutatott és 1,04 millió tonnát tett ki. Csökkent a gázolaj gyártás is, ebből az üzemanyagból 2,06 millió tonna készült, ami 16 százalékos visszaesést jelent 2011 ugyanezen időszakához képest.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!