2007. november 20. 06:19

Szigorodik az előre hozott nyugdíjazás szabályozása, de nem annyira, amennyire a kormány eredetileg tervezte. A hatályos jogszabály szerint az előre hozott nyugdíj korhatára a férfiak esetében 2009–12 között 60-ról 59 évre csökkenne, míg az újabb módosítás 60 éven tartaná a limitet, számol be a Világgazdaság.

Az új tervezettel kapcsolatos módosító javaslatokról tegnap szavaztak a képviselők. A kormány már 2009-től bevezette volna a korhatár alatti előre hozott nyugdíjazásnál a szigorúbb csökkenési mértékeket, ám MSZP-s képviselők egy módosító javaslatukban a hatályos, kedvezőbb feltételek fenntartását szorgalmazták, és ezt az Országgyűlés tegnap megszavazta. Ez az engedékenység négy év alatt mintegy 25,5 milliárd forintot visz el.

A módosítások nem érintik, hogy 2008-tól a nyugdíj kiszámításánál a tényleges nettó keresetet veszik figyelembe, ennek hatására a nettó nyugdíjak a mai 83 százalék helyett a jövőben csak a nettó keresetek 74 százalékát tennék ki. Azt viszont igen, hogy 2009-ben nem szűnik meg a résznyugdíj és a nyugdíjminimum.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások kapcsán is a módosítókról szavaztak a honatyák. Nagy jelentőségű az egyházaknak járó egy százalékos szja-felajánlásokkal kapcsolatos szabályok körüli vita. A liberálisok végül visszavonták indítványukat, amely a személyi jövedelemadó három százalékának a felajánlását tette volna lehetővé a jelenlegi két százalék helyett, írja a Világgazdaság. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.