2007. augusztus 9. 09:51

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárhoz (OTP ÖNYP) visszaérkező adóvisszatérítérítési igazolások alapján az a tendencia állapítható meg, hogy az idősebb generációk körében egyre inkább növekszik a hajlam az öngondoskodásra

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár a kiküldött adóigazolások adatai alapján megállapította, hogy legnagyobb arányban (72 százalék) az 51 és 60 közöttiek kérték az önkéntes nyugdíjpénztárba pénzük átcsoportosítását, és a befizetett összegek nagyságában is vezetnek. Őket a 41-50 év közöttiek követik, de befizetés nagyságában már a közvetlenül nyugdíjazás előtt álló, 60 feletti korosztály foglalja el a második helyet.

A 60 év feletti korcsoportba ugyan csak a pénztári tagok 2,4%-a tartozik, ők nem csak az adóvisszatérítések összegének 67 százalékát irányították önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra, de az éves befizetések szintjén is az élen járnak. Mind az egyéni, mind a munkáltatókon keresztül érkező tagdíjak terén ők juttatják az átlagban legmagasabb összegeket az önkéntes pénzárhoz.

Míg a 16-30 év közötti korosztály éves átlagos befizetése 220 ezer forint, addig a 60 év feletti korosztálynál ez 485 ezerre rúg, azaz több mint a duplája. Várnagy Anikó, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint az adatok azt mutatják, hogy megváltozott a korábbi tendencia, és a közvetlenül a nyugdíj előtt álló korosztály öngondoskodási hajlama jelentősen nőtt. A visszavonulás előtt állok immár részben saját maguk próbálják megteremteni a nyugdíjasévek anyagi hátterét, míg korábban kizárólag az államtól várták a gondoskodást.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.