2006. augusztus 6. 11:38

Megváltoztatja életünket, ha nyugdíjas korba lépünk (?)

A munkában eltöltött évtizedek után mindenki életében elérkezik a visszavonulás, a pihenés időszaka. Mindenki hasznosan kívánja eltölteni azt az időt, aminek szinte mindig szűkében volt. De vannak olyanok is, akik a nyugdíjas kor elérése után is aktív munkavállalók maradnak, nyugdíjuk mellett részmunkaidőben visszajárnak munkahelyükre, vagy megragadják az alkalmat és belevágnak régóta tervezett vállalkozásukba.

Az egyéni takarékoskodás, pénzgyűjtés, illetve a nyugdíj melletti munkavállalás reménye ma még mindig lényegesen vonzóbb, mint az időben megkötött nyugdíjbiztosítás. Ez helyénvaló?

A nyugdíjas évek kezdete: lemondás
A "friss nyugdíjasok" életében az első 5-10 év kritikus időszak: ekkor kell kialakítaniuk új életformájukat, ekkor kell alkalmazkodniuk a szerényebb életfeltételekhez, illetve - ha van rá mód - olyan jövedelemforrást, munkahelyet keresniük, amivel még néhány évig kiegészíthetik nyugdíjukat.
Sokan azonban nem csak az idejüket szeretnék a családjuknak és unokáiknak szentelni, hanem anyagi támogatást is szeretnének nyújtani. Ehhez azonban az első lépés, hogy önmagunk számára teremtsük meg a biztos anyagi körülményeket.

Kérjen részletes pénzügyi tervet az Avivánál
Szakembereink segítséget nyújtanak az Ön bevételi és kiadási szerkezetének feltérképezésében. Segítségükkel együtt nézhetik át azokat az apróságnak tűnő, - hosszú távon mégis jelentős - kiadásokat, melyekre nap mint nap áldozunk. Ki gondolná, hogy évtizedeken át tömegközlekedésre, rezsi költségekre, fodrászra, ajándékvásárlásra, mobiltelefonra összesen mennyi pénz folyik el "nyomtalanul"?

Vajon ismerünk-e minden jogszabályt, adókedvezményt, hazai és nemzetközi statisztikát, amiből jó közelítéssel készíthetünk prognózist hosszú évtizedekre előre? Ha a válaszunk nemleges, sokat jelenthet a szakértő segítsége.
Amennyiben sikerül egy pontos képet kapnunk jelen anyagi helyzetünkről, sokkal könnyebben becsülhetjük meg, milyen változásokra kell felkészülnünk idős korunkban. Mert sajnos fel kell készülnünk. Nem túl vidám feladat, de készítsük el azoknak a dolgoknak a listáját, amiket már nem engedhetünk meg (olyan gyakran) magunknak. Ezekre különítsük el bevételeink egy részét. Így rendszeres takarékoskodással ezekről sem kell lemondanunk. Ha módunkban áll, különítsünk el egy nagyobb összeget a váratlan kiadásokra. Ilyen lehet egy hosszabb betegség, vagy akár egy váratlan műtét.
Határozzuk meg, hogy milyen plusz jövedelemre tehetünk szert, és ez mekkora összeget jelent (és milyen gyakorisággal). Ahogy a közmondás is mondja, "sok kicsi sokra megy".

Kerüljük a pénzügyi kockázatokat is!
Amennyiben rendelkezünk megtakarításokkal, abban csökkentsük a kockázatosabb befektetési formák arányát. Felhalmozott megtakarításunkat igyekezzünk biztonságosabb befektetésekbe helyezni.
A kiegyensúlyozott, boldog nyugdíjas kor egyik legfontosabb feltétele az anyagi biztonság. Ez pedig már csak a legritkább esetben teremthető meg öregkorban, erre fiatalon kell előkészülni. Ma már nekünk kell idejében elkezdeni gondoskodni önmagunkról, és családunkról is.

Majd az állam eltart (?)
Amíg régen azt hallottuk, hogy tanuljunk, szerezzünk jó állást, menjünk magas jövedelemmel nyugdíjba, és majd a társadalom, a vállalat eltart, gondoskodik rólunk, addig ez a világ változásával megszűnt. Ma már nem számíthatunk arra, hogy öregkorunkban majd az "állami" nyugdíjból fogunk megélni.
Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy csakis önmaga teremtheti meg anyagi függetlenségét, gondtalan nyugdíjas éveit. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy már fiatal korban ébresztőt fújjunk, és elkezdjünk takarékoskodni öregkorunkra. Még ha oly messzinek is tűnik a visszavonulás kora.

Partnerem: az Aviva
Az Avivánál 1998 óta működik pénzügyi tervezési szolgáltatás, amely számtalan családnak nyújtott segítséget, hiszen megmutatja a háztartás várható pénzügyi helyzetét a nyugdíjas korban. Társaságunk az eredmények ismeretében megoldási alternatívákat kínál.

Éljen az Aviva pénzügyi tervezési szolgáltatásával, és kérje díjmentes konzultációnkat az alábbi elérhetőségek bármelyikén! Mert az Aviva: Kiút az élet pénzügyi útvesztőiből!

Kék számunk: 06-40-444-445
e-mail címünk: info@aviva.hu
webcímünk: www.aviva.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.