2p

A horvát INA olaj- és gázipari társaság csaknem 1,1 milliárd kuna (40 milliárd forint) adózott eredményt el a második negyedévben, több mint ötszöröse ez a tavalyi második negyedévi 200 millió kunának. Az első negyedévben még 572 millió kunás vesztesége volt adó után.

A horvát INA olaj- és gázipari társaság csaknem 1,1 milliárd kuna (40 milliárd forint) adózott eredményt el a második negyedévben, több mint ötszöröse ez a tavalyi második negyedévi 200 millió kunának. Az első negyedévben még 572 millió kunás vesztesége volt adó után.

A második negyedévben a profitot 495 millió kunás egyszeri tétel is emelte a Podzemno skladise plina d.o.o., gáztározó társaság eladásából. A nettó bevétel 4,85 milliárd kuna volt, 31,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi második negyedévben. Az INA üzemi eredménye 975 millió kuna volt, 42 százalékkal több az egy évvel azelőtti 688 milliónál.

A jelentés szerint a cégvezetés szigorú költségcsökkentési intézkedéseket vezetett be, amelyektől azt várják, hogy jelentősen visszaesnek a működési költségek már az idén és a következő két évben is.

Az INA olajtársaság bevétele tavaly 11,3 százalékkal 26,7 milliárd kunára nőtt, ezzel a cég megőrizte első helyét mint a legnagyobb bevételű horvát vállalat. Ám a legnagyobb veszteséget is az INA érte el tavaly: 1,1 milliárd kuna volt a hiánya adó után.


A Mol tavaly októberben az INA legnagyobb részvényese lett, egy sikeres önkéntes nyilvános vételi ajánlat eredményeként. Részesedése az INÁ-ban 47,155 százalék, a horvát kormányé 44,826 százalék. A Mol és a horvát kormány idén január 30-án aláírta a részvényesi megállapodás módosítását, valamint egy gáz keretszerződést az INA gázkereskedelmi és földalatti gáztárolási tevékenységeinek leválasztásáról és értékesítéséről és a horvát piac hosszú távú gázellátásáról, illetve a szénhidrogén-termelés bányajáradékáról. A részvényesi megállapodás módosítása alapján a Mol átvette az irányítást az INA működtetése fölött, ezt két hónapja, június 10-én közölték. A megállapodással lehetővé vált, hogy a Mol Csoport beszámolójában június 30-tól teljes körűen konszolidálják az INÁ-t.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!