2p

100 milliárd feletti kereslet mutatkozott az ötéves magyar papírok iránt az ÁKK csütörtöki aukcióján. 2008 szeptembere óta nem volt erre példa. A hozamok viszont nőttek.

Hatalmas, szűk három éve nem látott mennyiségben adtak be ajánlatot az elsődleges forgalmazók az Államadósság Kezelő Központ ma meghirdetett aukcióján. Ennél nagyobb kereslet utoljára 2008 szeptember 25-én volt (idén március végén egy hajszállal, de kisebb volt a kereslet a papír iránt). A 6,6-szoros lefedettséget látva az ÁKK az előre tervezett 15 milliárd helyett 22,5 milliárd forint értékben fogadott be ajánlatokat 7,01 százalékos átlaghozam mellett. Ez az aukciós átlaghozam 15 bázisponttal magasabb a legutóbbi aukción kialakult hozamoknál és pontosan megegyezik a tegnapi másodpiaci hozamokkal.

A hároméves papírok piacát messze nem jellemezte ekkora kereslet, a 20 milliárd értékben felkínált mennyiségre 41,4 milliárdnyi ajánlat érkezett, ami április eleje óta a legmagasabb. Az ÁKK így a terveknek megfelelően 20 milliárdnyi papírt adott el az aukció keretén belül 6,68 százalékos átlaghozam mellett. Ez az érték 20 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőttihez és hattal a másodpiaci hozamokhoz képest.


A tízéves papírok iránt szintén erős, 37,6 milliárdos kereslet mutatkozott, ami 3,7-szeres lefedettséget jelent. Az ÁKK itt is megemelte az értékesítési keretet és 15 milliárd papírt adott el 7,19 százalékos átlaghozam mellett. A hozamemelkedés 17 bázispont az előző aukcióhoz képest, de egy bázispontos csökkenés a tegnapi másodpiachoz képest.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!