<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

100 milliárd feletti kereslet mutatkozott az ötéves magyar papírok iránt az ÁKK csütörtöki aukcióján. 2008 szeptembere óta nem volt erre példa. A hozamok viszont nőttek.

Hatalmas, szűk három éve nem látott mennyiségben adtak be ajánlatot az elsődleges forgalmazók az Államadósság Kezelő Központ ma meghirdetett aukcióján. Ennél nagyobb kereslet utoljára 2008 szeptember 25-én volt (idén március végén egy hajszállal, de kisebb volt a kereslet a papír iránt). A 6,6-szoros lefedettséget látva az ÁKK az előre tervezett 15 milliárd helyett 22,5 milliárd forint értékben fogadott be ajánlatokat 7,01 százalékos átlaghozam mellett. Ez az aukciós átlaghozam 15 bázisponttal magasabb a legutóbbi aukción kialakult hozamoknál és pontosan megegyezik a tegnapi másodpiaci hozamokkal.

A hároméves papírok piacát messze nem jellemezte ekkora kereslet, a 20 milliárd értékben felkínált mennyiségre 41,4 milliárdnyi ajánlat érkezett, ami április eleje óta a legmagasabb. Az ÁKK így a terveknek megfelelően 20 milliárdnyi papírt adott el az aukció keretén belül 6,68 százalékos átlaghozam mellett. Ez az érték 20 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőttihez és hattal a másodpiaci hozamokhoz képest.


A tízéves papírok iránt szintén erős, 37,6 milliárdos kereslet mutatkozott, ami 3,7-szeres lefedettséget jelent. Az ÁKK itt is megemelte az értékesítési keretet és 15 milliárd papírt adott el 7,19 százalékos átlaghozam mellett. A hozamemelkedés 17 bázispont az előző aukcióhoz képest, de egy bázispontos csökkenés a tegnapi másodpiachoz képest.

mfor.hu