2p

Emelkedéssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, története során első alkalommal a Dow Jones indexe meghaladta a 20 000 pontos értéket.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 155,38 ponttal, 0,78 százalékkal, 20 068,09 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 18,33 ponttal, 0,8 százalékkal gyarapodott, és 2298,4 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 55,38 ponttal, 0,99 százalékkal lett több, és 5656,34 ponton zárt.

A tőzsdei ralli, amely Donald Trump váratlan elnökválasztási győzelme után indult el, de a beiktatást megelőző egy-két hétben megtorpant, újabb lendületet vett annak nyomán, hogy Trump már első hivatali napjaiban több jelentős rendeletet írt alá. A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA mutatója a november 8-i elnökválasztás óta többször is megostromolta a húszezres küszöböt, de mindannyiszor lefordult róla, pedig január 6-án már kevesebb mint 1 pont hiányzott. Most viszont az egyik legfontosabb mutatónak sikerült áttörnie a lélektani határt. Elemzők szerint az optimizmust az táplálja, hogy Donald Trump már elnökségének első napjaiban rendkívül aktív volt, több fontos rendeletet aláírt, ami azt jelezheti, hogy az eddig vártnál is gyorsabb változások következnek.

A 20 ezer pontos szint átugrása azt is jelenti, hogy a mutató 42 kereskedési nap alatt emelkedett ezer pontot, 19 ezerről 20 ezerre, ami a második legrövidebb idő. Ennél gyorsabban csak egyszer, 1999-ben nőtt az index, akkor március 29. és május 3. között, 24 kereskedési nap alatt ugrott 10 ezerről 11 ezer pontra az értéke.

Ez lesz Obama új otthona

A DJIA a 18 ezer és a 19 ezer pont közötti különbséget 483 kereskedési nap alatt "küzdötte le", és tavaly november 22-én lépte át először a 19 ezres határt. Azóta alapvetően a pénzügyi vállalatok, köztük a Goldman Sachs és a JPMorgan hajtották a növekedést, mintegy 20 százalékkal hozzájárulva az emelkedéshez. Az említett két nagybank árfolyamát felfelé repítette az a meggyőződés, hogy Trump várható fiskális élénkítő intézkedéseinek eredményeként felpörög az infláció és emelkednek a kamatok.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!