Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kilábaláshoz támogatni kellene a magyar vállalkozásokat, véli Varga Mihály, ennek eszköze az adórendszer átalakítása lehet. A korábbi pénzügyminiszter a MGYOSZ mai rendezvényén leszögezte, hogy az állami újraelosztás mértéke túl magas Magyarországon. A nyugdíjrendszer kapcsán több lehetséges alternatívát is látnak. Mfor.hu beszámoló.

Magyarország versenyképessége szempontjából döntő, hogy csökkenteni tudjuk az állami újraelosztást, jelentette ki a Fideszes politikus. Ennek egyik előnye lenne, hogy lehetővé válna az adók csökkentése. A volt pénzügyminiszter szerint ennek a világgazdasági körülmények alakulásától függően, de mindenképp gazdaságélénkítő hatása lenne. A szlovák példa azt mutatja, hogy az adóreform után már hat hónappal érezhető volt a hatása, míg a korábbi román adóreformnak négy hónap után voltak pozitív jelei. A gazdaságélénkítő lépések következtében elképzelhető, hogy átmenetileg az adott évben emelkedjen a költségvetési deficit.

Ugyanakkor a magasabb hiányról a nemzetközi szervezetek is meggyőzhetőek lennének, ha ehhez megfelelő program társulna. A jelenlegi kormány politikájával éppen az a hiba, hogy hiányoznak belőle az ilyen elképzelések. Varga Mihály szerint ezért a mostani kabinet jól teszi, ha arra törekszik, hogy minél alacsonyabb szinten tartsa a költségvetési kiadásokat.

A következő kormány munkája kapcsán az ellenzéki politikus elmondta, szerinte a kincstári biztosok kiküldése különböző tárcákhoz jó ötletnek tűnik. Mindenképp szükség lesz arra, hogy a kiadások felett erős kontrollt gyakoroljon a kormányzat.

A nagy elosztórendszerek átalakítása kapcsán már sokkal óvatosabban fogalmazott Varga Mihály. Szerinte a reformoknak megvan az a tulajdonsága, hogy az elején többlet kiadásokkal járnak, így nem biztos, hogy a kormánynak 2010 és 2011-ben lesz elég forrása jelentős változások elindítására.

Kiemelt gondnak nevezte a nyugdíjalapok helyzetét, hiszen jelenleg mintegy 500 milliárd forint hiányzik a kasszából, amit a kormány más módon pótol. Javasolta például, hogy egyéni nyugdíjszámla legyen, amelyben az illető személy pontos kimutatást kap a befizetéseiről és a várható nyugdíj összegről. Elképzelhetőnek tartott azt is, hogy a felnevelt gyerekek száma után bizonyos juttatásokat kapjon majd a nyugdíjas, és ez a számla akár örökölhető is lenne. Ez a rendszer alkalmas lehetne arra, hogy hazánk katasztrofális demográfiai helyzetén javítson.

A munkahelyteremtés fontosságát kiemelve a Fidesz alelnöke elmondta: "a munka világa felé orientáló ösztönző rendszerre van szükség", s hozzátette azt is, hogy a jelenlegi kormány "Út a munkához programja" helyes, de azt koncentrált formában kellene megvalósítani, mert 3200 önkormányzatnál mindez nem működik elég hatékonyan. Egy jövőben jobboldali kormánynak az a célja, hogy 1 millió új munkahelyet teremtsen.

Szintén sürgetőnek nevezte a politikus az euró minél korábbi bevezetését. Erre szükségünk van – szögezte le, éppen a tavalyi pénzügyi válság világított rá erre a tényre. A lakosság eladósodásának is ez az egyik lényeges problémája, hiszen az emberek a devizahiteleket abban a reményben vették fel, hogy úgyis hamarosan bevezetjük az eurót.

Varga M István

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.