2008. június 19. 14:19

Az elmúlt két nap pozitív hírei után ma délután ötéves csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, a nap második felében a magyar deviza majdnem áttörte a 240-es lélektani határt is.

A tegnap reggel bejelentett Mercedes-beruházás illetve a ma reggeli makroadat két nap alatt mintegy 3 százalékkal erősítette a forintot. Ma nőttek a kametemelési várakozások, a Monetáris Tanács vélhetően hétfőn újabb 25 bázisponttal szigorít majd. Londonban a Goldman Sachs is vételre ajánlja a magyar fizetőeszközt ügyfeleinek.

Tegnap reggel még 248 forintot ért egy euró, aztán bejelentették, hogy a Mercedes Magyarországon építi fel új közép-kelet-európai gyárát. Ettől rohamosan erősödni kezdett a forint, ma reggelre 244 forintig ment le az árfolyam az euróval szemben. Aztán a reggel megjelent béradatok hatására tovább folytatódott a szárnyalás.

A KSH csütörtökön közölte, hogy májusban a reálbérek 0,1 százalékkal emelkedtek, ez pedig tovább erősítette az eddig is meglévő kamatvárakozásokat. A bérek növekedése gyorsabb volt a vártnál, a piac mostmár egyértelműen arra számít, hogy az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn újabb 25 bázisponttal emeli majd a jegybanki alapkamatot.

Már az utóbbi hetekben is csak idő kérdése volt, hogy mikor erősödik 240 alá a forint az euróval szemben, ez ma délután majdnem megtörtént. A nap második felében 240,05 forintba került egy euró. A korábbi - februárban eltörölt - sávszél 240,01 volt, ezt most majdnem áttörte a forint. A mai árfolyam ötéves csúcsot jelent a magyar valuta történetében.

A Goldman Sachs a ma reggel megjelent bérstatisztikák láttán vételre javasolta a forintot partnereinek, a londoni cég elemzői szerint egészen 233,50-ig erősödhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.