TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. június 19. 14:19

Az elmúlt két nap pozitív hírei után ma délután ötéves csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, a nap második felében a magyar deviza majdnem áttörte a 240-es lélektani határt is.

A tegnap reggel bejelentett Mercedes-beruházás illetve a ma reggeli makroadat két nap alatt mintegy 3 százalékkal erősítette a forintot. Ma nőttek a kametemelési várakozások, a Monetáris Tanács vélhetően hétfőn újabb 25 bázisponttal szigorít majd. Londonban a Goldman Sachs is vételre ajánlja a magyar fizetőeszközt ügyfeleinek.

Tegnap reggel még 248 forintot ért egy euró, aztán bejelentették, hogy a Mercedes Magyarországon építi fel új közép-kelet-európai gyárát. Ettől rohamosan erősödni kezdett a forint, ma reggelre 244 forintig ment le az árfolyam az euróval szemben. Aztán a reggel megjelent béradatok hatására tovább folytatódott a szárnyalás.

A KSH csütörtökön közölte, hogy májusban a reálbérek 0,1 százalékkal emelkedtek, ez pedig tovább erősítette az eddig is meglévő kamatvárakozásokat. A bérek növekedése gyorsabb volt a vártnál, a piac mostmár egyértelműen arra számít, hogy az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn újabb 25 bázisponttal emeli majd a jegybanki alapkamatot.

Már az utóbbi hetekben is csak idő kérdése volt, hogy mikor erősödik 240 alá a forint az euróval szemben, ez ma délután majdnem megtörtént. A nap második felében 240,05 forintba került egy euró. A korábbi - februárban eltörölt - sávszél 240,01 volt, ezt most majdnem áttörte a forint. A mai árfolyam ötéves csúcsot jelent a magyar valuta történetében.

A Goldman Sachs a ma reggel megjelent bérstatisztikák láttán vételre javasolta a forintot partnereinek, a londoni cég elemzői szerint egészen 233,50-ig erősödhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.