Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nem tárgyalt hétfői ülésén a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamat szintjéről, így néhány elemző várakozásával ellentétben nem csökkentette soron kívül a kamatot a Magyar Nemzeti Bank. A Tanács egyébként sem foglalkozott volna ma a kamat szintjével, de hétfőn reggel megjelentek olyan vélemények, melyek decemberhez hasonlóan ismét rendkívüli kamatvágást valószínűsítettek.

Marad 10 százalékon az alapkamat, miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem foglalkozott a kamattal hétfői ülésén. A következő kamatdöntő ülés január 19-én lesz, akkor várhatóan tovább csökken majd az alapkamat szintje.

A Monetáris Tanács hétfőn tartotta nem kamatmeghatározó ülését, melyen nem került szóba az alapkamat további csökkentése, pedig néhány elemző arra számított, hogy a decemberihez hasonlóan ismét soron kívül csökken majd a kamat. "A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását" - olvasható a jegybank honlapján az ülésről szóló közleményben.


Az MNB tavaly októberben 3 százalékkal volt kénytelen megemelni az alapkamatot, hogy megvédje a forintot a spekulánsok támadásaitól, azóta azonban már háromszor vágott 50 bázispontot a Monetáris Tanács. Először november végén még meglepő volt a kamat fél százalékos csökkentése, mivel a szakemberek többsége csak 2009-re várta a monetáris enyhítés első lépéseit. Decemberben aztán ismét sikerült meglepetést okoznia a döntéshozóknak: a rendes kamatmeghatározó ülés előtt soron kívül további 50 bázispontot vágtak, majd karácsony előtt a rendes ülésen további fél százalékkal csökkentették a kamatot. Így a 2008-as évet 10 százalékon zárta a magyar kamatszint.

A decemberiből kiindulva sokan arra következtettek, hogy a jegybank januárban is meglép azt, hogy kétszer csökkenti a kamatot, azonban a hétfői ülésen nem került szóba a mérséklés. Ezek után elképzelhető, hogy január 19-én egy nagyobb vágás jön, de azt sem lehet kizárni, hogy maradnak az 50 bázispontos lépéseknél a Monetáris Tanács tagjai.

A forint nem reagált különösebben a hétfői döntésre, délután kettő után 267,11 forintba került egy euró a devizapiacon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.