3p

Továbbra is jó cím egy II. kerületi lakás, aminek meg is kérik az árát, noha léteznek olyan területek és utcák, ahol mérsékeltebb a vásárlói érdeklődés, és az árak sem szaladtak el túlságosan. A kerület nagysága miatt a piac több szegmensre oszlik, egy azonban közös: a tulajdonosok ismerve a környék presztizsét hajlamosak a piac által elfogadott árnál drágábban kínálni a lakásokat. Elkeseredni azonban semmiképpen sem szabad: már 10 milliótól van lehetőség a költözésre.


Csak a képzelet szab határt az ingatlanvásárlásnak a II. kerületben, hiszen 10 millió forinttól egészen 450 millióig számtalan eladó ingatlan kelleti magát a főváros egyik éllovas-presztizs kerületében. Nagysága miatt a terület több különálló részre oszlik, leggyakrabban a mindenki által ismert Rózsadombot, a városközponttól kissé távolabb eső II/A kerületet, illetve a Moszkva térhez, valamint a Margit hídhoz közel eső részeket szokták elkülöníteni, melyek teljesen különböző vásárlóközönséggel, és természetesen különböző árakkal működnek.

Rózsadombi séták

Köszönhetően a környék népszerűségének, a Rózsadomb fénye ma sem kopott meg, bár az árak szemernyit sem csökkentek. Az egyik fő kategória, a 80-as években, 90-es évek elején épült családi házak – ezekhez szerencsés esetben már 30-45 millió forint környékén hozzá lehet jutni, függően attól melyik utcában található és milyen adottságokkal rendelkezik – a panoráma megléte esetén természetesen vastagabban fog az eladók ceruzája.
Ugyanakkor léteznek igen igényes tervezésű, minőségű és kivitelezésű, a közelmúltban épített családi házak is, mindenféle elképzelhető kényelmi funkcióval, melyekért akár 300-450 millió forintot is elkérnek tulajdonosaik.

Mivel a luxuspiacon az igények meglehetősen összetettek, az ilyen típusú ingatlanok értékesítése sokkal hosszabb ideig tarthat az átlagnál, nem ritka, hogy egy minden földi jóval felszerelt luxusvilla akár egy évig sem talál új gazdára. Természetesen léteznek ennél szerényebb árfekvésű villák, házak is, ám különösen városi panoráma esetén nem árt 9 számjegyű összegben gondolkodni a keresgélés során.

Jóval nagyobb a kereslet ugyanakkor az előnyös fekvésű telkeken épülő 6-8 lakásos társasházak iránt, melyekben 6-700.000 forintot szintén szemrebbenés nélkül elkérnek négyzetméterenként. A telkek szűkössége miatt az érdeklődés meglehetősen nagy: egyes nagyon előnyös fekvésű lakásokra még sorban állás is kialakulhat.

Lejjebb ereszkedve

Rengeteg jó ajánlat található a „dombok alján”, vagyis a Margit-körút feletti néhány utcában, de ugyanígy kedvelt a kerület Dunához közeli része is, errefelé a használt lakások 300-350.000 forintos négyzetméteráron mozognak, némelyik egészen egyedi, csendes szigetként üzemel egy-egy mellékutcában – mégis közel a város fő ütőeréhez.

A forgalmas kerületi útvonalakon ugyanakkor nehéz az eladók helyzete – hiába a jellemzően 250-280.000 forintos négyzetméterár, az erős forgalom és a levegő szennyezettsége miatt meglehetősen nehéz az értékesítés. Sokkal népszerűbbek a mellékutcák, ahol ha egy kicsit magasabb áron is, de sokkal nyugalmasabb környéken lehet válogatni.

Ha egészen kevés a pénz…

…minden bizonnyal üdítő oázisként fognak hatni az olcsón (akár 10-12 millió forintért) kínált földszinti, és szuterénlakások, melyek közül jó néhány egészen magas színvonalon van berendezve, és szinte észre sem lehet venni, hogy félig a föld alatt vagyunk. A régi bérházakban szintén ki lehet fogni kedvező árú ingatlanokat, de inkább a fenti összeg közel duplájáért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!