3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Persze a Copacabanán még mindig egymillió felett van az ingatlanok fajlagos ára.

Rio de Janeiro akkor kapta meg a mostani olimpia rendezési jogát, amikor még látványosan bővült a brazil gazdaság, ám azóta sok probléma adódott az országban, ami az olimpiarendezésre való felkészülésben is meglátszott. Az ingatlan.com friss elemzésében azt vizsgálta, hogy az olimpia előtti - idén júliusi - eladási árak és bérleti díjak hogyan változtak a múlt év azonos időszakához képest három fontos riói városrészben, Rió üzleti központjában, a Centróban; a fejlett városrészként számon tartott - az olimpiai úszó- és vívóversenyeknek és így a magyar sikereknek is helyet adó - Barra da Tijucában; valamint a strandja miatt világhírű Copacabanán. Az elemzés az érintett brazil városrészek adatait vetette össze a budapesti számokkal.

Rióban stagnálás, csökkenés - Budapesten drágulás

A három vizsgált riói városrész közül a Copacabana a legdrágább. Itt egy lakás négyzetméteréért átlagosan 11 405 brazil reált, valamivel több mint 1 millió forintot kell adni. Ez az átlagár a múlt év júliusához képest 1,6 százalékos árcsökkenésnek felel meg. A riói belvárosban 8501 reálra (757 ezer forintra), azaz 0,6 százalékkal mérséklődtek az átlagos négyzetméterárak. A Barra de Tijuca városrészben 1,3 százalékkal csökkentek az eladási árak, így közel 9800 reálnál jártak júliusban, ami forintban 870 ezres négyzetméterárat jelent. Az eladási átlagáraknál a négyzetméterre vetített bérleti díjak nagyobb mértékben mérséklődtek: a Centróban 13 százalékkal 33 reálra (2937 forintra), a Copacabanán több mint 10 százalékkal 43 reálra (3827 forintra), a Barra de Tijucában pedig 5 százalékkal 35 reálra (3115 forintra) csökkentek.

A magyar főváros belvárosát lefedő V. kerületben, a régóta fejlődésben lévő XIII. kerületben és az egyik legmagasabb árszínvonalat képviselő II. kerületben Rióhoz képest eltérően alakultak az árak. Az V. kerületben 20 százalékkal 758 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár tavaly júliushoz képest, a négyzetméterre vetített bérleti díjak pedig 15 százalékkal közel 3300 forintra emelkedtek. A XIII. kerületben az eladó lakások esetében 21 százalékkal 471 ezer forintra ugrott az átlagos négyzetméterár, a kiadó lakásoknál pedig 16 százalékkal 2906 forintra emelkedett az átlagos bérleti díj. A II. kerületben is nőttek az átlagos eladási árak: az eladó lakásoknál 29 százalékkal 600 ezer forintra nőtt a négyzetméterár, a kiadó lakások bérleti díja viszont tavalyhoz képest nem változott: négyzetméterenként közel 2800 forintot kellett értük adni az ingatlan.com adatai szerint.

Több év Budapest előnye

Balogh László azt mondta: az összevetésből látható, hogy Budapest jobb feltételeket kínál lakásbefektetési szempontból. A vizsgált budapesti kerületekben a négyzetméterárak alapján a kiadásból 162-230 hónap alatt összejön az eladási ár, míg ugyanerre a megfigyelt riói városrészekben 260-280 hónapot kellene várni. Ez egyben azt jelenti, hogy Budapesten 4-8 évvel hamarabb kitermeli az árát egy-egy lakás a bérleti díjból a jelenlegi árak változatlanságát feltételezve.

Balogh László azt is elmondta, hogy az összevetés kizárólag a lakáspiaci adatok alapján készült. A riói és budapesti lakáspiac nagyban különbözik egymástól, részben azért, mert teljesen más méretű és eltérő gazdasági helyzetben lévő városokról van szó. Az viszont biztos, hogy a brazil gazdaság válságban van, ezen belül az ingatlanpiacon is kedvezőtlen a helyzet, ezzel szemben a magyar gazdaság növekvő pályára került, és az ingatlanpiac is folyamatos élénkülést mutat.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!