2007. június 7. 08:39

Bár az átlgos négyzetméterárak a bolgár piacon már elérték a magyar szinteket, az ingatlan-boom töretlen.

A héten a Portfolio.hu cikke alapján idéztük Robert Chojnackit, a lengyel Rednet Property elnök-vezérigazgatóját, aki sem a román, sem a bolgár piacon nem lát akkora növekedési potenciált, amely alapján magánbefektetőként megérné beszállni az ottani lakáspiacra.

Úgy tűnik Chojnacki véleményét egyelőre nem olvasták azok a főleg angol és spanyol befektetők, akiknek köszönhetően tovább tart az ingatlan-boom Bulgáriában.

A szerkesztőségünkbe eljutatott közlemény szerint az idei BalPExen (Balkan Property Exhibition) főként lakóingatlanokat, irodákat és a nyaralókat keresték a kiállítás látogatói.
A közelemény szerint igen kedvelt a Pirin hegység északi lábánál fekvő városka, Bansko, továbbá a Fekete-tenger partja. A tengerparti apartmanok négyzetméterárai jelenleg 1200 és 2000 euró (circa 300-500e Ft) között mozognak, attól függően, hogy az adott ingatlan milyen közel fekszik a vízparthoz. (a Balaton felkapott régióiban pl. Siófokon hasonló négyzetméterárak vannak)

Természetesen a bolgár főváros, Szófia továbbra is igen kedvelt befektetési célpont. Míg 2005-ben 800 euró (200eFt) körül mozgott az átlag négyzetméterár, mára elérte az 1200 (300e Ft) eurót. (a tegnap bemutatott budapesti ingatlanmegtérülési indexben a Penzcentrum munkatársai 287e Ft/nm átlagos budapesti négyzetméterárakkal számoltak.)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.