2007. június 7. 08:39

Bár az átlgos négyzetméterárak a bolgár piacon már elérték a magyar szinteket, az ingatlan-boom töretlen.

A héten a Portfolio.hu cikke alapján idéztük Robert Chojnackit, a lengyel Rednet Property elnök-vezérigazgatóját, aki sem a román, sem a bolgár piacon nem lát akkora növekedési potenciált, amely alapján magánbefektetőként megérné beszállni az ottani lakáspiacra.

Úgy tűnik Chojnacki véleményét egyelőre nem olvasták azok a főleg angol és spanyol befektetők, akiknek köszönhetően tovább tart az ingatlan-boom Bulgáriában.

A szerkesztőségünkbe eljutatott közlemény szerint az idei BalPExen (Balkan Property Exhibition) főként lakóingatlanokat, irodákat és a nyaralókat keresték a kiállítás látogatói.
A közelemény szerint igen kedvelt a Pirin hegység északi lábánál fekvő városka, Bansko, továbbá a Fekete-tenger partja. A tengerparti apartmanok négyzetméterárai jelenleg 1200 és 2000 euró (circa 300-500e Ft) között mozognak, attól függően, hogy az adott ingatlan milyen közel fekszik a vízparthoz. (a Balaton felkapott régióiban pl. Siófokon hasonló négyzetméterárak vannak)

Természetesen a bolgár főváros, Szófia továbbra is igen kedvelt befektetési célpont. Míg 2005-ben 800 euró (200eFt) körül mozgott az átlag négyzetméterár, mára elérte az 1200 (300e Ft) eurót. (a tegnap bemutatott budapesti ingatlanmegtérülési indexben a Penzcentrum munkatársai 287e Ft/nm átlagos budapesti négyzetméterárakkal számoltak.)