2016. február 26. 18:22

A BUX 1,43 százalékos emelkedéssel, 23 657,79 ponton zárt pénteken.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A részvénypiac forgalma 8,0 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője az MTI-nek elmondta: közepes forgalomban emelkedett a BUX pénteken, ami elsősorban a vártnál sokkal jobb egyesült államokbeli 2015-ös negyedik negyedéves - másodszor felülvizsgált - bruttó hazai termék (GDP) adatnak köszönhető. Ennek örültek a nemzetközi tőzsdék és a BÉT is - tette hozzá. Leginkább a Richter árfolyama tudott emelkedni, egész nap vették a gyógyszeripari cég részvényeit, az elemző szerint azért, mert az elmúlt időszakban "túladott" volt a papír - mondta.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója az M1 aktuális csatornán elmondta: jó napot zártak az európai és a magyar tőzsdék is, az utóbbit a Richter és az OTP növekvő eladásai húzták.  Kifejtette: a jó amerikai GDP adat publikálása után jött egy kis elbizonytalanodás a tengerentúlon, mert ott ez a kamatemelés lehetőségét erősíti, ami visszafogja a részvényeket, azonban ezt fél óra alatt sikerült "legyűrni" és újból túlsúlyba kerültek a vevők a tőzsdén. Kitért arra, hogy a pénteken publikált februári német inflációs adat alacsonyabb lett a vártnál, így a befektetők egyre jobban várják az Európai Központi Bank lazítását.

Az olaj árfolyama pénteken is tudott emelkedni, "megnyugvást" látnak a piacon - számolt be Varjú Péter. A Mol papírjainak árfolyama - mivel a vállalat finomításból profitált sokat - kevésbé csökkent, így könnyebb lesz majd emelkednie is - vélekedett.

A Mol 0,72 százalékkal 13 980 forintra erősödött, az OTP-részvények ára 1,58 százalékkal 6035 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 0,70 százalékkal 432 forintra emelkedett, a Richter-papírok árfolyama pedig 2,32 százalékkal 5200 forintra nőtt.

A forint egyedül az amerikai dollárral szemben veszített jobban erejéből, az esti órákban egy dollárért 285 forintot kellett adni, egy euró 311,3, egy svájci frank pedig 285,7 forintot ért. 

Az állampapírok másodpiacán nem volt nagy mozgás, a hozam a rövid futamidőkön stagnáltak, a kötvényeknél peidg 1-2 bázisponttal emelkedtek. 

MTI/mfor.hu