2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Csökkentette veszteségét az idei első félévben a Rába Járműipari Holding Nyrt., a győri székhelyű cég 2010 első hat hónapjában 967 millió forint veszteséget számolt el a tavalyi első féléves 2,363 milliárd forintos veszteséggel szemben - derül ki a társaságnak a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán publikált nem auditált, konszolidált jelentéséből.

A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti jelentés alapján a Rába Csoport árbevétele 3,1 százalékkal lett alacsonyabb 2009 első félévéhez képest, 17,7 milliárd forintot ért el - olvasható a jelentésben.

A Rába 411 millió forintos üzemi nyereséggel zárta 2010 első félévét, ez ugyan 141 millió forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakának nyeresége, ugyanakkor idén javulást jelent, mivel a cégcsoport az első negyedévben még 44 millió forintos üzemi veszteséget könyvelt el.

A csoport kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 24,2 százalékkal csökkent, 1,584 milliárd forint volt. Ez részben az alacsonyabb üzemi eredménynek, részben a kisebb értékcsökkenésnek volt köszönhető.

A pénzügyi eredmény 2010 első félévében 1,118 milliárd forint veszteséget jelent a tavalyi hasonló időszak 2,484 milliárd forintos veszteségéhez képest. A veszteséghez jelentős mértékben hozzájárult a készpénzmozgással nem járó hitelek átértékelése, amely 901 millió forinttal rontotta az eredményt - olvasható a jelentésben.

Az árfolyammozgásokat követő átértékelések ugyan a pénzügyi soron, ennek hatására pedig az adózott eredményben is veszteséget okoztak, ám nem tudták megtörni a nettó hitelállomány csökkenésének trendjét, amely 9,3 milliárd forintra mérséklődött.

Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója az első féléves eredmények alapján az árbevételnek a korábbi várakozásoknak megfelelő, mérsékelt, de folyamatos növekedésére számít.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!