3p

A Rába Nyrt. üzemi szinten nyereséges volt, de a pénzügyi veszteség miatt 2,73 milliárd forint veszteséggel zárta 2009. első félévét a nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint.

A Rába Nyrt. üzemi szinten nyereséges volt, de a pénzügyi veszteség miatt 2,73 milliárd forint veszteséggel zárta 2009. első félévét a nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint.

A BÉT honlapján szerdán közzétett gyorsjelentés az árbevétel 44,4 százalékos visszaeséséről számol be: az előző év első félévi 32,92 milliárd forintról 18,29 milliárd forintra csökkent. Az árbevétel csökkenése a globális negatív hatásokat tükrözi - közölte a cég a gyorsjelentést követően az MTI-vel közleményben.

Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója a gyorsjelentésben hangsúlyozza: "a Rába az első félév eredményei alapján sikeresen alkalmazkodott a számottevően megváltozott külső környezethez. A társaság mindhárom divíziója megőrizte nyereségességét, és megtartotta vevőit.

A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) mindössze 4,9 százalékkal 2,09 milliárd forintra mérséklődött. A 18,29 milliárd forint árbevételből az export 11,61 milliárd forintot tett ki, ami 46,3 százalékkal alacsonyabb a bázisnál.

A bruttó fedezet - az árbevétel és a közvetlen költségek különbözete - az árbevétel 44,4 százalékos csökkenésénél kisebb arányban, 37,3 százalékkal esett vissza, értéke 3,76 milliárd forint volt.

Üzemi szinten a Rába 552 millió forint nyereséget számolt el, ami 26,1 százalékos csökkenés a bázishoz képest. A társaság pénzügyi vesztesége az első félévben 3,1 milliárd forintot tett ki, szemben a bázisidőszak 544 millió forintos nyereségével. Ebben a legnagyobb tétel a származékos ügyleteken elszámolt 2,33 milliárd forint realizált veszteség volt. Az adózás előtti veszteség végül 2,55 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1,29 milliárd forint nyereséggel.


A Rába konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén, 2009. június 30-án 36,85 milliárd forint volt, 10,2 százalékkal kisebb, mint az év végén. A 12,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű Rába saját tőkéje a félév végén 8,71 milliárd forintot tett ki, ami 75,8 százaléka a 2008 év véginek.

A Rába részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában lehet kereskedni. A részvény a szerdai tőzsdenapot 636 forinton, az előző napinál egy forinttal olcsóbban zárta, de mindössze 17268 darab papír cserélt gazdát alig 11 millió forint értékben. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 1555, legalacsonyabb árfolyama 450 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!