Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Országgyűlés ma késő délután egy levegővételre szinte az összes, Bajnai-csomagban szereplő törvényt elfogadta. Megszűnik a 13. havi nyugdíj, emelkedik az áfa és a jövedéki adó. Ezt kompenzálja valamelyest a járulékok 5 százalékos csökkenése és az szja sávhatárának eltolása. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a jövőben szigorúbban fellépnek az adóoptimalizálás offshore formája ellen.

Megszűnik a 13. havi nyugdíj július 1-től, miután az Országgyűlés elfogadta el a nyugdíjszabályok módosítását tartalmazó csomagot. A Fidesz és a KDNP kérésére erről a képviselők egyenként, név szerint szavaztak. A 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Emelkedik - fokozatosan, 62-ről 65 évre - a nyugdíjkorhatár is. Az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad. Érdekessége a szavazásnak, hogy Warvasovszky Tihamér - egyedüli szocialistaként - nemmel szavazott a nyugdíjmódosító csomagra, és tartózkodott az adótörvényekről szóló voksolásnál is.

Változó adótörvények és táppénz szabályok

Szintén elfogadta a Parlament az idei adótörvények módosítását 201 igen, 166 nem és 4 tartózkodás mellett. A döntés értelmében július 1-től 20-ról 25 százalékra nő az áfa kulcs, bevezetnek egy 18 százalékos, kedvezményes kulcsot a tejre, a tejtermékekre, a kenyérre és a pékárukra, augusztus 1-től pedig a távhőre. Január 1-től visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik az szja alsó, 18 százalékos kulccsal adózó sávhatára. Július 1-től a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék. A táppénz mértéke augusztustól egységesen 10 százalékkal csökken, a munkabér 60 százalékára. Az év felétől 5-6 százalékkal emelkedik a cigaretta, az üzemanyag és az alkoholtermékek jövedéki adója.

Offshoros adóoptimalizálás megnehezítése

A 2010-es adójavaslatok között "soha nem látott szigorúságú" intézkedések lesznek az offshore cégekkel szemben - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben Szijjártó Péter (Fidesz) azonnali kérdésére válaszolva. A kormányfő közölte, az intézkedésekkel a külföldön, a magyarországinál jóval alacsonyabb adózású helyeken keletkező profitot és vagyonokat is bevonják a magyar adózási körbe. Hozzátette: megadóztatják azokat is, akik más országban akarják megfizetni a jövedelmük után az adót. Szijjártó Péter szerint az adóelkerülés nemzeti sporttá vált Magyarországon, több vállalkozás is offshore cégeket alapított, illetve ilyen cégeken keresztül mentette ki a pénzét.

Az idei évközi adókorrekciókat minden bizonnyal még legkésőbb e hét pénteken, május 15-én kihirdetik, így az adóátrendezés adóemelési lépései július 1-jétől életbe léphetnek.

2010-es javaslatokat újrafogalmazzák

A jelenlegi kormány a 2010-re tervezett módosításokat egyelőre hatályon kívül helyezi, majd azokról ígérete szerint május folyamán új csomagot nyújt be a parlamentnek. Ennek értelmében egyelőre elmarad az 5 százalékpontos munkáltatói járulékcsökkentés kiterjesztése a minimálbér kétszeresét meghaladó jövedelmi kategóriákra 2010-ben. Ugyanakkor jövőre elmarad a munkáltatók által fizetett rehabilitációs hozzájárulás Gyurcsány által tervezett megháromszorozása is. Viszont 2010 végéig biztosan megmarad a magánszemélyek különadója, cserébe nem szűnnek meg az adókedvezmények.

VMI

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.