<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Országgyűlés ma késő délután egy levegővételre szinte az összes, Bajnai-csomagban szereplő törvényt elfogadta. Megszűnik a 13. havi nyugdíj, emelkedik az áfa és a jövedéki adó. Ezt kompenzálja valamelyest a járulékok 5 százalékos csökkenése és az szja sávhatárának eltolása. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a jövőben szigorúbban fellépnek az adóoptimalizálás offshore formája ellen.

Megszűnik a 13. havi nyugdíj július 1-től, miután az Országgyűlés elfogadta el a nyugdíjszabályok módosítását tartalmazó csomagot. A Fidesz és a KDNP kérésére erről a képviselők egyenként, név szerint szavaztak. A 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Emelkedik - fokozatosan, 62-ről 65 évre - a nyugdíjkorhatár is. Az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad. Érdekessége a szavazásnak, hogy Warvasovszky Tihamér - egyedüli szocialistaként - nemmel szavazott a nyugdíjmódosító csomagra, és tartózkodott az adótörvényekről szóló voksolásnál is.

Változó adótörvények és táppénz szabályok

Szintén elfogadta a Parlament az idei adótörvények módosítását 201 igen, 166 nem és 4 tartózkodás mellett. A döntés értelmében július 1-től 20-ról 25 százalékra nő az áfa kulcs, bevezetnek egy 18 százalékos, kedvezményes kulcsot a tejre, a tejtermékekre, a kenyérre és a pékárukra, augusztus 1-től pedig a távhőre. Január 1-től visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik az szja alsó, 18 százalékos kulccsal adózó sávhatára. Július 1-től a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék. A táppénz mértéke augusztustól egységesen 10 százalékkal csökken, a munkabér 60 százalékára. Az év felétől 5-6 százalékkal emelkedik a cigaretta, az üzemanyag és az alkoholtermékek jövedéki adója.

Offshoros adóoptimalizálás megnehezítése

A 2010-es adójavaslatok között "soha nem látott szigorúságú" intézkedések lesznek az offshore cégekkel szemben - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben Szijjártó Péter (Fidesz) azonnali kérdésére válaszolva. A kormányfő közölte, az intézkedésekkel a külföldön, a magyarországinál jóval alacsonyabb adózású helyeken keletkező profitot és vagyonokat is bevonják a magyar adózási körbe. Hozzátette: megadóztatják azokat is, akik más országban akarják megfizetni a jövedelmük után az adót. Szijjártó Péter szerint az adóelkerülés nemzeti sporttá vált Magyarországon, több vállalkozás is offshore cégeket alapított, illetve ilyen cégeken keresztül mentette ki a pénzét.

Az idei évközi adókorrekciókat minden bizonnyal még legkésőbb e hét pénteken, május 15-én kihirdetik, így az adóátrendezés adóemelési lépései július 1-jétől életbe léphetnek.

2010-es javaslatokat újrafogalmazzák

A jelenlegi kormány a 2010-re tervezett módosításokat egyelőre hatályon kívül helyezi, majd azokról ígérete szerint május folyamán új csomagot nyújt be a parlamentnek. Ennek értelmében egyelőre elmarad az 5 százalékpontos munkáltatói járulékcsökkentés kiterjesztése a minimálbér kétszeresét meghaladó jövedelmi kategóriákra 2010-ben. Ugyanakkor jövőre elmarad a munkáltatók által fizetett rehabilitációs hozzájárulás Gyurcsány által tervezett megháromszorozása is. Viszont 2010 végéig biztosan megmarad a magánszemélyek különadója, cserébe nem szűnnek meg az adókedvezmények.

VMI

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.