<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Míg a nyitást követően visszafogott optimizmus uralkodott a Wall Streeten, addig a zárásra inkább az ijedtség jelei voltak tapasztalhatók. Igaz a délutáni órákban megszólalt a jegybank vezetője, aki visszafogott hangot ütött meg az amerikai gazdaság kilátásait illetően.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,07 százalékos eséssel 10120 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,58 százalékkal 2187 pontra esett. Az S&P 500-as mutató 1,28 százalékkal 1069 pontra gyengült.

Az alaphangulatot a negyedéves vállalati eredmények adták meg, makrogazdasági adat nem befolyásolta a kereskedést. A mutatók estig nem nagyon tértek el a keddi záró szinttől, mivel a befektetők Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) elnökének késő esti szenátusi meghallgatására vártak. Bernanke szerint lassú gazdasági növekedésre, mérsékelten csökkenő munkanélküliségre, és az infláció stagnálására lehet számítani a közeli években. Igaz, hozzátette, hogy mivel az amerikai gazdaság kilátásai továbbra is "szokatlanul bizonytalanok", ezért a Fed kész arra, hogy új intézkedésekkel tartsa fenn a gazdaság növekedését, ha romlanak a gazdasági körülmények.

Egy héttel korában a Fed rontott az idei amerikai GDP-növekedési várakozásán, először több mint egy éven belül, arra hivatkozva, hogy a magas munkanélküliség visszafogja a gazdaság erősödését. A Fed legújabb becslése szerint idén az amerikai bruttó hazai termék (GDP) 3,0-3,5 százalékkal nő. Tavaszi előrejelzésében magasabb, 3,2-3,7 százalékos gazdaságnövekedéssel számolt. A jegybank egyidejűleg 9,1-9,5 százalékról 9,2-9,5 százalékra módosította az idei munkanélküliségre vonatkozó becslését.

A Nasdaqra nyomást gyakorolt, hogy az internetes Yahoo még a keddi tőzsdezárás után a vártnál gyengébb negyedéves bevételi számokat ismertetett. Az előző napokban ugyancsak csalódást okozó negyedéves bevételi adatokat közölt több vezető cég, köztük az IBM.

MTI