2010. augusztus 23. 13:44

Az amerikai Hewlett-Packard Co. (HP) számítástechnikai konszern licitversenybe bocsátkozott a Dell Inc. vállalattal a 3PAR Inc. adattároló technológia vállalat megvásárlására.

A HP 1,6 milliárd dolláros ajánlata egyharmadával múlja felül a Dell által az elmúlt héten tett ajánlatot. A 3PAR megszerzésére indult vetélkedés a legújabb fejleménye a fejlett technológiai vállalatok körében a rekord magas szintre emelkedett forgóeszköz készleteknek köszönhetően megindult merger- és akvizíciós hullámnak, amelyet az Intel által a McAffe-re tett 7,68 milliárd dolláros ajánlat fémjelez.

A HP ajánlata részvényenként 24 dolláros árfolyamnak felel meg, szemben a Dell 18 dolláros ajánlatával. A Dell ajánlata előtt a 3PAR részvénye 6,95 dolláros árfolyamon állt. A HP ajánlatának ismeretében pedig a New York-i nyitás előtt a tőzsdén kívüli kereskedelemben már 24,60 dollárra szökött fel az árfolyam. A Dell részvénye 0,3 százalékkal emelkedett, a HP részvénye pedig egy százalékkal csökkent.

A Dell és a HP fő tevékenysége a személyi számítógépek és notebook gépek gyártása, de mindkét vállalat profitálni kíván a vállalati szektor növekvő adattárolási központ beruházásaiból.

Az 1999-ben alapított 3PAR vállalati adatkezelés optimalizálására alkalmas élvonalbeli technológiai rendszereket gyárt. Berendezései és szolgáltatásai az EMC Corp. adattároló rendszereket gyártó óriásvállalat, a japán Hitachi Ltd., valamint a HP és International Business Machines Corp. (IBM) termékeinek támasztanak versenyt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.