2014. május 27. 07:22

20 százalékkal többen akarnak ingatlant vásárolni a magyar tenger partján, mint egy évvel ezelőtt.

Gyorsan utolérte a balatoni ingatlanpiacot a magyar lakáspiacon az idei év első hónapjaiban tapasztalt pozitív hangulat.

Kapcsolódó cikkünk: Így számolhatja ki, hogy megéri-e most lakást vennie!

Az Otthon Centrum (OC) elemzése szerint a kereslet élénkülése sokakat késztethet gyors vásárlásra, nehogy lemaradjanak a legjobb ajánlatokról, árakról. Kühne Kata, az OC ügyvezetője szerint amennyiben fennmarad az év elején tapasztalható trend, akkor a korábbi évek 2400-2500-as lakóingatlanokra és üdülőkre vonatkozó tranzakciószáma jó eséllyel 2700-as szintig emelkedhet év végéig.

Balatoni vízparti települések, lakóingatlanok és üdülők forgalma (*OC becslés) (Forrás: KSH, Otthon Centrum)

Ezek most az árak

Az OC elemzése szerint Balatonlellén és környékén leginkább a 10 és 15 millió forint közötti, általában önálló nyaralókat, házakat keresik a vevők. Ezek jellemzően 70 és 100 négyzetméter közötti alapterületűek. Idén több figyelem jut a 7-es főút mellett lévő, felújítandó családi házakra is. Az elmúlt években ebben a szegmensben kisebb volt a kereslet, az idei év hozott több, a felújítástól sem visszarettenő keresőt a piacra. Szintén keresettek a kisebb, egy- vagy másfél szobás apartmanok is. Az ilyen ingatlanok a beruházók fantáziáját is megmozgatják, újépítésű projektekben 26 és 33 négyzetméter közötti kis apartmanokat lehet 9,3 és 13 millió forint közötti áron megvásárolni.

Átlagos négyzetméter árak néhány nagyobb város vonzáskörzetében, 2014 első négy hónapja (Forrás: Otthon Centrum)

Keszthelyen és környékén az önálló nyaralók, házak szegmensében szintén a 10 és 14 millió közötti ingatlanok jelentik az ide évben a slágert. Ezek általában 1 + 3 fél szoba beosztásúak. A kisebb lakások 5 és 8 millió forint közötti áron a legkelendőbbek. Keszthelyen és a vonzáskörzetében már az év első két hónapjában tapasztalható volt a kereslet bővülése, így a megszokott márciusi szezonkezdet előretolódott.

Balatonfüreden és környékén a kereslet a 15 és 25 millió közötti ingatlanokra koncentrálódik, bár nem ritka a 30 milliót meghaladó vételár sem. A 15 és 25 millió közötti ársávban vagy használt, 100 négyzetmétert meghaladó alapterületű házak, nyaralók találhatóak, vagy 2008 után épült, 50 és 80 négyzetméter közötti újszerű lakások. Az újépítésű lakások piacán, a vízparthoz közeli projektek esetében a kínálati árak a négyzetméterenként 500 000 forintos szintet is elérik, de van a kínálatban közvetlen vízparti társasházban 1 millió forintos négyzetméterárat is meghaladó ingatlan.

Siófokon, Balatonfüredhez hasonlóan a 15 és 25 millió közötti áron kínált ingatlanok voltak a legnépszerűbbek a 2014 első négy hónapjában történt eladások alapján. Ilyen áron 100–150 négyzetméteres családi házak, vagy vízparti újszerű, 50-60 négyzetméteres lakások cserélnek gazdát. A kereslet viszonylag széles sávon oszlik meg, 7-8 millió forintért már lehet a belvárosban 40-50 négyzetméteres használt lakást vásárolni, de nem ritka a 35 vagy 40 milliót meghaladó vételár sem, jellemzően vízparthoz közeli, újszerű lakások esetében.

Kik a vásárlók?

A vásárlók túlnyomórészt továbbra is belföldiek. A déli part a könnyű megközelíthetőség miatt főleg a fővárosiaknak vonzó, de nem ritka a budapesti vásárló Keszthelyen sem. A déli part a dél-nyugati nagyvárosokból is sok vásárlót vonz, Kaposvárról, Pécsről, azonban a Balaton ismertsége, kedveltsége szinte az egész országot megmozgatja ingatlanvásárlás szempontjából is.

A vevői motivációk vegyesek, a befektetési szempont az elmúlt évek árcsökkenése miatt szinte minden esetben megjelenik, még az ingatlan kimondottan kikapcsolódási, nyaralási céllal vásárlók esetében is. Továbbra sem ritka, hogy az ingatlan kiválasztása során, hogy több generáció igényeit is figyelembe veszik a családok, és a nyaralót a szezonban egymás között megosztva használják.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.