2006. november 20. 14:31

A rehabilitációs járadékról szóló törvényjavaslatot jövő év március utolsó napjáig kell a szociális és munkaügyi-, az igazságügyi és rendészeti-, valamint a pénzügyminiszternek a kormány elé terjeszteni - áll a kormány határozatában, amely a Határozatok Tárában jelent meg. Az új ösztönző célja, hogy átmeneti munkaképtelenség esetén a munkavállaló visszakerüljön a munka világába.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátó alrendszereinek átalakításáról szóló határozat a rokkantsági nyugdíj mellé előírja a rehabilitációs járadék bevezetését. A járadék átmeneti munkaképtelenség esetén jár, célja, hogy a munkavállaló visszakerüljön a munka világába és ne legyen rokkantsági nyugdíjas. A következő felülvizsgálat alkalmával minden rokkantnyugdíjasnál el kell dönteni, hogy nyugdíjat, vagy pedig járadékot kap-e tovább. A már rokkantsági nyugdíjban lévő személy is dönthet úgy, hogy rehabilitációs járadékot kér a továbbiakban.

A rehabilitációs járadékról szóló törvényt 2007. március 31-ig kell a szociális és munkaügyi-, az igazságügyi és rendészeti-, valamint a pénzügyminiszternek a kormány elé terjeszteni - áll a határozatban. A járadék majdani bevezetésével együtt egy komplex rehabilitációs rendszer épül ki az országban. Az Országos Orvosszakértői Intézet a szociális és munkaügyi miniszter irányítása alá kerül, és ez a szervezet lesz a bázisa annak a komplex szakértői hálózatnak, amely - egyebek mellett - elbírálja a munkaképesség csökkenését, és országosan koordinálja a rehabilitációs hálózatot.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.