2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A tavalyi év második felében indult el a pezsgés a balatoni ingatlanpiacon, mely egyelőre csak a nagyobb városokra és turisztikai központokra terjed ki, de az idegenforgalmi fejlesztésekkel párhuzamosan egyre nagyobb területet érinthet - olvasható az Otthon Centrum elemzésében.

Az új építésű ingatlanok szinte minden kategóriában keresettek az olcsótól az exkluzívig. Továbbra is népszerűek az újszerű, vízközeli házak, a sorházak kis kerttel, illetve - főleg a déli oldalon - a felújításra szoruló nyaralók.

A kereslet élénkülése egyelőre nem hozott érzékelhető áremelkedést, inkább csak eladhatóbbá tette a piacon lévő ingatlanokat. Az árak emelése kockázatos is lenne, hiszen a viszonylagos túlkínálat és sok épülő projekt miatt lassulna az értékesítés. A vízparton lévő ingatlanok esetében még mindig kielégítetlen a kereslet, az árakban pedig nagy különbségek vannak a vízparttól való távolság függvényében.

Nehezen eladhatóak viszont a korszerűtlen, rossz elosztású, nagyméretű családi házak, nagyméretű villák, illetve a forgalmas főutak mellett fekvő házak. A fokozódó keresletnek köszönhetően a beruházói oldalon is megnőtt az érdeklődés a Balaton iránt, a magyarok mellett holland, spanyol, izraeli cégek aktívak - állapítják meg az Otthon Centrum szakemberei.

Az északi parton szintén a vízközeliség számít elsődleges árfelhajtó tényezőnek, de a megnövekedett kereslet ott sem párosul jelentős áremelkedéssel. A nagy árkülönbségekre jellemző, hogy míg Keszthelyen már lehet panellakást kapni 130 ezer Ft-os fajlagos áron, Balatonfüreden találkozhatunk 500 ezer Ft feletti árral új építésű, víz közeli apartman esetében. A családi házak, nyaralók árai ugyancsak rendkívül széles skálán mozognak: településtől, minőségtől és elhelyezkedéstől függően 50 ezer Ft-tól egészen 800 ezer Ft-ig is elmennek az árak.

Összességében elmondható, hogy érdemes ingatlant vásárolni a Balaton-parton, mivel a fejlesztési programoknak köszönhetően új reneszánszát éli a térség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!