2007. október 19. 09:29

Az ECOSTAT 2007. III. negyedévi ingatlan-barométerének az év második negyedévi értékéhez viszonyított 3,4 százalékpontos elmaradása az ingatlan-beruházó és ingatlan-forgalmazó vállalkozások pesszimizmusát, összességében az ingatlanpiaci kilátások romlását mutatja. Az egy évvel ezelőtti felméréshez képest viszont kis mértékű javulásról számolhatunk be. Továbbra is a lakások építésére vagy vásárlására vonatkozó lakossági várakozások megítélése a legpesszimistább.

A legkisebb ingadozás az irodapiacot jellemzi. Ez a szegmens az elmúlt két évben viszonylag stabilan fejlődött, s a közeli jövője is optimistán ítélhető meg. Az üzlethelyiség-piacon határozottan romlottak a várakozások, de a rendkívül erős kiskereskedelmi verseny ezt a részpiacot sem hagyja "leülni". Növekedés jellemzi a logisztikai ingatlanpiacot, ez lehet rövid távon a magyar ingatlanpiac legdinamikusabban fejlődő szegmense.

2007-ben a kereslet szűkülése miatt a lakáspiaci konjunktúra stagnálásával, illetve kis mértékű csökkenésével számolunk. Az iroda-, a kereskedelmi és az ipari-logisztikai létesítmények piaca élénk marad, itt a szerves fejlődést külső beavatkozások nem befolyásolják. A telekpiac telítettség közeli állapotban van, a kereslet-kínálat egyensúlyba került, helyenként túlkínálat érzékelhető. Az árak az átlagos inflációt közelítő mértékben emelkednek.


Az új lakások építésére az elmúlt másfél évben kiadott engedélyek száma, valamint az építőipari rendelések volumene és összetétele alapján arra lehet számítani, hogy a lakásépítés 2007-ben éri el a mélypontját. Az idei visszaesés mértéke kisebb lesz a tavalyinál. Az új építési engedélyek száma az első fél évben 7 százalékkal magasabb volt a tavalyinál, ennek hatása a kivitelezésre-átadásra 2008 elején-közepén fog jelentkezni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.