2015. május 18. 11:25

A svájci nemzeti bank (SNB) elégedett a negatív kamatoknak a frank iránti keresletet csökkentő hatásával, bár a svájci deviza továbbra is felülértékelt az euróval szemben - jelentette ki Fritz Zurbrügg, a jegybank kormányzótanácsának tagja.

A svájci jegybank irányadó kamatlába mínusz 0,25 százalék és mínusz 1,25 százalék közötti sávban ingadozhat, a látra szóló betétek kamata pedig mínusz 0,75 százalékon áll. A Berner Zeitung című napilapnak adott, hétfőn megjelent nyilatkozatban Fritz Zurbrügg jelezte, hogy a negatív kamatok mindaddig érvényben maradnak, amíg szükség van rájuk. Az esetleges változás több tényezőtől függ, ideértve az amerikai és az európai gazdaság fejleményeit, csakúgy mint a görög adósságválság kimenetelét.

A svájci nemzeti bank január 15-én váratlanul törölte el a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, mondván, hogy fenntarthatatlan küzdeni ezen a szinten a menedékdevizának tekintett svájci fizetőeszköz túlértékelődése ellen. Ezt követően a frank robbanásszerűen erősödött az euróval és más devizákkal szemben is.

Fritz Zurbrügg megismételte, hogy a frank továbbra is túlértékelt, de a svájci jegybank várakozásai szerint idővel gyengülni fog az euróhoz képest. Hozzátette, hogy az SNB szoros figyelemmel követi a frank árfolyamának alakulását több más devizával szemben is. "A frank árfolyama különböző külső tényezőktől függ, például attól, hogy mi történik az euróövezetben vagy Görögországban, emellett a geopolitikai kockázatok és a nagyobb országok monetáris eseményei is meghatározóak" - mondta Zurbrügg.

Az erősebb frank megdrágítja a svájci exportot a kulcsfontosságú euróövezeti piacon, az első negyedévi adatok már egyértelműen mutatják is a lassulást. Az SNB 2 százalékról 1 százalékra mérsékelte a svájci gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a csökkenő export lassító hatása miatt. Az erősebb frank olcsóbbá teszi az importot, ami viszont negatív tartományba taszította a fogyasztói árindexet az utóbbi hónapokban.

A svájci statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint márciusban reálértéken 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, míg havi alapon, szezonális kiigazítással, 0,7 százalékkal emelkedett.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.