2015. május 18. 20:14

Az idei év első negyedévében fellendült a kereslet a balatoni nyaralók iránt - derül ki egy friss felmérésből.

2014-ben a balatoni vízparttal rendelkező települések ingatlanforgalma – ideértve a lakóingatlanokat és az üdülőket is – az Otthon Centrum becslése szerint megközelítette a 3000 adásvételt. „Az idei év még a tavalyinál is dinamikusabban indult a Balaton partján, tapasztalatunk szerint 40 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát az első négy hónapban, tavalyhoz képest” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a teljes éves forgalom ezt az ütemet tartva elérheti a 4000 ingatlant is az év végére. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 7 év legjobb évét zárná a balatoni ingatlanpiac.

Balatoni vízparti települések, lakóingatlanok és üdülők forgalma (db)
(Forrás: KSH, Otthon Centrum)

A kereslet bővülése az árak változásában is érezhető, az árak emelkedése 2015 első négy hónapjában, meghaladta az 5 százalékot a családi házak és nyaralók esetében az előző év azonos időszakához képest. A lakásoknál pedig még ennél is 2-3 százalékponttal nagyobb növekedést mért az Otthon Centrum. Siófokon és Balatonfüreden az egy négyzetméterre vetített árak a budapesti átlaghoz közelítenek. Bár az árak már nem a mélyponton vannak, a következő években további áremelkedés várható.

Balatonfüreden és környékén 2015 első négy hónapjában a családi házak piacán a leginkább a 20 és 25 millió forint között kínált családi házak voltak keresettek, a nyaraló besorolású ingatlanok között a legtöbb vevő a 7 és 10 millió közöttieket kereste, de mutatkozott érdeklődés a 15 millió forint körüli nyaralókra is.

Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn is keresettek voltak az olcsó, 5 millió körüli, 30-50 négyzetméter körüli lakások. A városban a társasházi lakások piaca is élénkülőben van, különösen keresettek az új építésű lakások, azon belül is népszerűek a part-közeli ingatlanok, apartmanok, nyaraló lakások a nem ritkán 1 millió forint/négyzetméter ár ellenére is. Befektetői szemmel keresettek a belterületi telkek, melyekre minimum 4 lakásos ingatlant lehet építeni.

Átlagos négyzetméter árak néhány nagyobb város vonzáskörzetében, 2015 első 4 hónap (Forrás: Otthon Centrum)

Balatonlellén és környékén az érdeklődők csaknem fele 9-12 milliós családi házakat keresett, ezek jellemzően Balatonlelle környéki kisebb településeken találhatóak. Lellén, Fenyvesen, illetve Bogláron a drágább, 15-20 milliós családi házak is keresettek. Nyaraló besorolású ingatlanokat 5 és 10 millió forint között kerestek 2015 első négy hónapjában.

Keszthelyen és környékén, a családi házak piacán a legtöbb vevő 15-16 milliós házakat keresi, ezek jellemzően 120 és 150 négyzetméter körüliek. Sőt, a 25 és 30 millió forint között kínált házakra is mutatkozik érdeklődés. A nyaraló besorolású ingatlanok esetében a Keszthely környéki településeken 9 és 10 milliós nyaralók nagyon keresettek, ezek jellemzően kisebb, 50-60 négyzetméter alapterületű ingatlanok. Van érdeklődés a drágább, 13-15 milliós nyaralókra is.

A Siófokhoz közel eső településeken sok vevő kereste a 13-15 milliós áron kínált családi házakat, a városban is nagy piaca van ezeknek az ingatlanoknak, de a drágább, 20-25 milliós családi házak is keresettek. Van kereslet a drágább 30, 40 és 45 milliós házakra is. Siófokon és környékén a nyaraló besorolású ingatlanok esetében sokan kerestek 10-11 milliós ingatlanokat. A városban az új, vagy újszerű lakások is keresettek, a vízparthoz közeli, panorámás lakások négyzetméter ára az 500.000 forintot is meghaladja.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.