<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A frank felértékelődése és az aranyár csökkenése miatt hatalmas veszteséget szenvedett el a svájci jegybank (SNB) az első fél évben.

A bank pénteken közölte, hogy az év első hat hónapját 50,1 milliárd frankos mínusszal zárta. Ebből 47,2 milliárd frank annak tudható be, hogy a svájci valuta január óta drámaian felértékelődött az euróhoz képest, 3,2 milliárd pedig annak a számlájára írható, hogy az aranyár csökkenése miatt leértékelődtek a jegybank aranytartalékai.

Az SNB már az első negyedévben 30 milliárd frank veszteséget szenvedett el, míg a múlt év első felében még 38,3 milliárd frankos rekordnyereségre tett szert.

A svájci jegybank január 15-én azonnali hatállyal eltörölte az 1,20 frankos árfolyamgátat, míg korábban 10 milliárdos tételekben vásárolt eurót, hogy 1,20 frank fölött tartsa a közös valuta árfolyamát. A lépést követően világszerte felszökött a válságbiztosnak tekintett svájci valuta iránti kereslet. Az euró árfolyama átmenetileg paritásba került a frankkal, és a frank más valutákhoz képest is jelentősen erősödött, de ennek arányában értékelődtek le az SNB devizatartalékai is.

A 2011-ben bevezetett árfolyamgáttal a jegybank elejét akarta venni, hogy a túl erős frank miatt csökkenjen a svájci exportgazdaság és a turizmus versenyképessége, de négy év után az SNB kénytelen volt felhagyni a költséges intervenciókkal. A frank hirtelen erősödésének közvetlen következménye a svájci gazdasági növekedés lelassulása. A berni kormány gazdasági államtitkársága 2,1 százalékról 0,8 százalékra szállította le a GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát, a munkaadók szövetsége pedig csak 0,4 százalékra számít.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.