2015. július 31. 13:52

A frank felértékelődése és az aranyár csökkenése miatt hatalmas veszteséget szenvedett el a svájci jegybank (SNB) az első fél évben.

A bank pénteken közölte, hogy az év első hat hónapját 50,1 milliárd frankos mínusszal zárta. Ebből 47,2 milliárd frank annak tudható be, hogy a svájci valuta január óta drámaian felértékelődött az euróhoz képest, 3,2 milliárd pedig annak a számlájára írható, hogy az aranyár csökkenése miatt leértékelődtek a jegybank aranytartalékai.

Az SNB már az első negyedévben 30 milliárd frank veszteséget szenvedett el, míg a múlt év első felében még 38,3 milliárd frankos rekordnyereségre tett szert.

A svájci jegybank január 15-én azonnali hatállyal eltörölte az 1,20 frankos árfolyamgátat, míg korábban 10 milliárdos tételekben vásárolt eurót, hogy 1,20 frank fölött tartsa a közös valuta árfolyamát. A lépést követően világszerte felszökött a válságbiztosnak tekintett svájci valuta iránti kereslet. Az euró árfolyama átmenetileg paritásba került a frankkal, és a frank más valutákhoz képest is jelentősen erősödött, de ennek arányában értékelődtek le az SNB devizatartalékai is.

A 2011-ben bevezetett árfolyamgáttal a jegybank elejét akarta venni, hogy a túl erős frank miatt csökkenjen a svájci exportgazdaság és a turizmus versenyképessége, de négy év után az SNB kénytelen volt felhagyni a költséges intervenciókkal. A frank hirtelen erősödésének közvetlen következménye a svájci gazdasági növekedés lelassulása. A berni kormány gazdasági államtitkársága 2,1 százalékról 0,8 százalékra szállította le a GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát, a munkaadók szövetsége pedig csak 0,4 százalékra számít.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.