2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csökkent a légitársaságok és utazásszervező cégek részvényeinek árfolyama az európai tőzsdéken a legutóbbi izlandi vulkánkitörés miatt.

Hétfőn késő délelőtt az Air France-KLM és a Lufthansa egyaránt 4,2 százalékkal gyengült, az International Consolidated Airlines (IAG) 3,6 százalékkal esett. Európa legnagyobb utazási cége, a TUI Travel 3,1 százalékkal, a rivális Thomas Cook 3,5 százalékkal gyengült.

A befektetők attól tartanak, hogy tavaly áprilishoz hasonlóan most is megbénítja a légi közlekedést a hamufelhő, és a légi cégek tetemes pótlólagos kiadásokra kényszerülnek.

Mindenesetre az Európai Légiirányítási Ügynökség (Eurocontrol) hétfő reggel még azt tudatta, hogy egyelőre még részlegesen sem kell lezárni az európai légteret a Grimsvötn vulkán kitörése nyomán keletkezett hamufelhő miatt. Mindamellett a brüsszeli székhelyű szervezet arra kérte a légitársaságokat, hogy legyenek körültekintőek, folyamatosan figyeljék a hamukoncentráció sűrűségét a légtérben.

Szakértők szerint a mostani vulkánkitörés miatt nem lesz olyan forgalmi káosz, mint amilyet az ugyancsak izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó okozott hamufelhőivel 2010 tavaszán. Az európai hatóságok akkor öt napra lezárták a légteret, mert attól tartottak, hogy a vulkáni hamu megrongálhatja a sugárhajtású repülőgépek hajtóműveit. Az intézkedések mintegy tízmillió utast érintettek, és súlyos veszteséget okoztak a légitársaságoknak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!