2007. június 4. 20:55

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,84 pontos eséssel 26 658,65 ponton zárt hétfőn. A pénteki záróértéknél 1,27 százalékkal alacsonyabb az index értéke. A forgalom meghaladta a 28,4 milliárd forintot, melynek zömét a Mol és az OTP adta. Merre tovább?

Technikailag az alsó kitörési pont (26200 pontnál) megnyugtató távolságban van, így a piac továbbra is bullishnak tűnik. Rövidtávon alulról a 61,8 százalékos Fibo-szint felülről a rés lehet ellenállás. Aggodalomra adhat okot a Mol chartja, amely azonban a délután megugró olajárnak köszönhetően megint felfele veheti holnap az irányt.


Miután a szakértők szerint a héten a távol-keleti események (amelyeket az elmúlt hetekben negligáltunk) mellett az amerikai történések hathatnak a Bux-ra érdemes két infót kiemelni:

- Hétfőn mérsékelte a napközbeni veszteséget, hogy megállt a kötvényhozam-emelkedés. A hozamok már hete óta nőttek a vártnál kedvezőbb amerikai makrogazdasági adatokra, ami felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy csökken a részvények iránti befektetői kereslet. A 10 éves állampapír hozama hétfőn 4,94 százalékra mérséklődött a pénteki 4,96 százalékról, de még így is igen közel áll a lélektaninak számító 5 százalékos szinthez.
Az emelkedésre a napokban Vakmajom is felhívta a figyelmet, íme a tőle származó grafikon.

Forrás www.vakmajom.hu

- A Merril Lynch megváltoztatta az amerikai irányadó kamat várható alakulásával kapcsolatos eddigi álláspontját, és most már úgy véli, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed idén már nem változtat az alapkamaton. Eddig kamatcsökkentést várt. A Merrill ezt a Fed-nek az inflációval összefüggő borúlátó kijelentéseivel és azzal indokolta, hogy az utóbbi időszakban a vártnál kedvezőbb amerikai makrogazdasági adatok láttak napvilágot.