2p

Az amerikai gazdaság kilátásai továbbra is "szokatlanul bizonytalanok", ezért a Fed kész arra, hogy új intézkedésekkel tartsa fenn a gazdaság növekedését, ha romlanak a gazdasági körülmények - közölte Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) elnöke szerdai szenátusi meghallgatásán.

A jegybankvezetője szerint a rekord alacsony kamatra továbbra is szükség van a gazdaság élénkítése céljából, így az ezen a szinten marad "hosszabb ideig". Ben Bernanke ugyanakkor elvetette azt a lehetőséget, hogy az amerikai gazdaság visszasüllyedne a recesszióba. Ben Bernanke szerint lassú gazdasági növekedésre, mérsékelten csökkenő munkanélküliségre, és az infláció stagnálására lehet számítani a közeli években.

Az idei első negyedévben 2,7 százalékkal nőtt az amerikai GDP. Vezető amerikai gazdasági szakértők szerint a második negyedévi amerikai GDP-növekedés 2,7 százalék volt, a harmadik negyedévben pedig 2,5 százalék lesz éves szinten. Egy hete a Fed rontott az idei amerikai GDP-növekedési várakozásán, először több mint egy éven belül, arra hivatkozva, hogy a magas munkanélküliség visszafogja a gazdaság erősödését.

A Fed legújabb becslése szerint idén az amerikai bruttó hazai termék (GDP) 3,0-3,5 százalékkal nő. Tavaszi előrejelzésében magasabb, 3,2-3,7 százalékos gazdaságnövekedéssel számolt. A jegybank egyidejűleg 9,1-9,5 százalékról 9,2-9,5 százalékra módosította az idei munkanélküliségre vonatkozó becslését.

Az amerikai jegybank (Fed) utoljára június 23-án tárgyalt a kamatról. Az egynapos kamat célsávját ismét rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között tartotta. Az irányadó kamat 2008. vége óta változatlan az Egyesült Államokban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!