<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai gazdaság kilátásai továbbra is "szokatlanul bizonytalanok", ezért a Fed kész arra, hogy új intézkedésekkel tartsa fenn a gazdaság növekedését, ha romlanak a gazdasági körülmények - közölte Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) elnöke szerdai szenátusi meghallgatásán.

A jegybankvezetője szerint a rekord alacsony kamatra továbbra is szükség van a gazdaság élénkítése céljából, így az ezen a szinten marad "hosszabb ideig". Ben Bernanke ugyanakkor elvetette azt a lehetőséget, hogy az amerikai gazdaság visszasüllyedne a recesszióba. Ben Bernanke szerint lassú gazdasági növekedésre, mérsékelten csökkenő munkanélküliségre, és az infláció stagnálására lehet számítani a közeli években.

Az idei első negyedévben 2,7 százalékkal nőtt az amerikai GDP. Vezető amerikai gazdasági szakértők szerint a második negyedévi amerikai GDP-növekedés 2,7 százalék volt, a harmadik negyedévben pedig 2,5 százalék lesz éves szinten. Egy hete a Fed rontott az idei amerikai GDP-növekedési várakozásán, először több mint egy éven belül, arra hivatkozva, hogy a magas munkanélküliség visszafogja a gazdaság erősödését.

A Fed legújabb becslése szerint idén az amerikai bruttó hazai termék (GDP) 3,0-3,5 százalékkal nő. Tavaszi előrejelzésében magasabb, 3,2-3,7 százalékos gazdaságnövekedéssel számolt. A jegybank egyidejűleg 9,1-9,5 százalékról 9,2-9,5 százalékra módosította az idei munkanélküliségre vonatkozó becslését.

Az amerikai jegybank (Fed) utoljára június 23-án tárgyalt a kamatról. Az egynapos kamat célsávját ismét rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között tartotta. Az irányadó kamat 2008. vége óta változatlan az Egyesült Államokban.

MTI