<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindkét nagy európai jegybank a vártnak megfelelő döntést hozott csütörtökön: a Bank of England és az Európai Központi Bank (EKB) is 50 bázisponttal csökkentette a kamatszintet. Ezzel a szigetországban 0,5 százalékra csökkent a ráta, míg az eurózóna alapkamatot 1,5 százalék lett a döntés után.

Nem okoztak meglepetést az európai jegybankok, a vártnak megfelelően 50 bázisponttal csökkentette a kamatot a Bank of England és az EKB is. Ezzel az Egyesült Államokhoz hasonlóan a kontinensen is elérhető közelségbe került a zéró kamatszint, de az kérdéses, hogy az újabb monetáris lazítással sikerülhet-e a tervek szerint felpörgetni a gazdaságot.

Az Európai Központi Bank döntéshozói a korábbi 2 százalékról 1,5 százalékra mérsékelték a kamatszintet csütörtöki ülésükön. Számítani lehetett erre a lépésre, mert Jean-Claude Trichet jegybankelnök már a februári ülés után elmondta, hogy ebben a hónapban "fontos randevújuk" lesz a döntéshozóknak. Akkor egyébként nem változott a kamat, legutóbb januárban csökkentett az EKB, akkor szintén 50 bázisponttal.

Az eurózóna jegybankja még tavaly novemberben kezdte csökkenteni a kamatot az akkori 3,75 százalékról, a jegybank elsődleges célja, hogy felpörgesse a recesszióba csúszott európai gazdaságot.

A Bank of England folyamatosan csökkentette az alapkamatot, többek között ezért is tart most alacsonyabban, mint az EKB. A szigetország bankja februárban is 50 bázispontot vágott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.