<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hétfői ülésén további 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, így a jövőben 9,5 százalék lesz az irányadó ráta. A mérséklés után sokan már féltik a forintot, mely már a döntés előtt is gyengült, így ismét megközelítette a 285 forintot az euró árfolyama.

Januári ülésén ismét 50 bázisponttal csökkentette a kamatot a Magyar Nemzeti Bank, így 9,5 százalékon áll az irányadó ráta. Az infláció csökkenése elvileg nagyobb vágást is lehetővé tett volna, azonban a forint utóbbi hetekben tapasztalt gyengélkedése miatt sokan még az 50 bázispontos vágást is soknak tartják.

Nehéz helyzetben voltak a Monetáris Tanács döntéshozói a hétfői ülésen, ugyanis bármilyen döntést hoztak volna, bizonyára lennének olyanok, akik most fanyalognának. Ha nem csökkentették volna a kamatot, akkor a túl magas kamatszint miatt kritizálnák őket, így viszont sokan mondják azt, hogy az MNB kihátrál a forint mögül, azaz hagyja gyengülni a magyar devizát.


Az utóbbi három hónapban ez volt a negyedik 50 bázispontos kamatcsökkentés, így az októberi 3 százalékos kamatemelés óta már 2 százalékot ledolgozott a központi bank.

A hétfői kamatdöntés után fél háromkor sajtótájékoztatót tart Simor András, az MNB elnöke, az eseményről természetesen később beszámol az Mfor.hu.

A forint már a kamatdöntés bejelentése előtt is meredeken gyengült, így ismét megközelítette a 285-ös szintet. A kamatdöntés bejelentését követően 283,57 forintot ért egy euró a devizapiacon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.