2014. december 11. 10:31

A svájci jegybank (SNB) fenntartja az 1,20 frankos árfolyamküszöböt az euróval szemben, szükség esetén kész gyengíteni a frankot, hajlandó külföldi devizát vásárolni és más eszközökkel is élni - közölte csütörtökön a svájci központi bank (SNB).

A svájci jegybank csütörtökön nem változtatott irányadó kamatán sem, a svájci frank londoni bankközi kamatára szóló célja továbbra is 0,00-0,25 százalék, amit 2011 szeptembere óta alkalmaz.

Svájc 2011 őszén vezette be az árfolyamküszöböt, hogy megfékezze a svájci frank erősödését az euróval szemben. Az euróövezet tagországai Svájc legfontosabb exportpiacai. Korábban jelentős mértékben erősödött a svájci deviza az euróval szemben, miután az euróövezeti válság hatására a befektetők a biztonságos menedékdevizának tartott frankra váltották vagyonukat. Az euró csütörtökön a kamatdöntés előtti 1,20365 svájci frankról 1,2012-re gyengült 10 óra körül.

Az SNB negyedévvel korábbi előrejelzéséhez képest az idei gazdaságnövekedési várakozását 1,5-2 százalékra javította fel az "épp 1,5 százalék alattiról". A jegybank jövőre a GDP mintegy 2 százalékos bővülésére számít. Korábbi előrejelzéséhez képest 0,1 százalékról nullára változtatta az idei átlagos inflációra vonatkozó várakozását a svájci központi bank, amely jövőre 0,1 százalék fogyasztói árcsökkenést várt a szeptemberben jelzett 0,2 százalék emelkedés helyett.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.