4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hazai kispapírok, orosz piac - ezekre esküszik jövőre az egyik magyar alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

A Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere szerint 2010 első hónapjaiban folytatódhat a tőkebeáramlás, amely változatlanul a jobb növekedési kilátásokkal rendelkező feltörekvő piacoknak kedvezhet. Pallag Róbert szerint a devizapiacokon egyelőre nem várható trendforduló, a szakember a dollár gyengülésére és a feltörekvő piaci devizák erősödésére számít rövidtávon.

A Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere nem vár tartósan 70 dollár alatti hordónkénti olajárat, ezért érdemes odafigyelni az erősen olajár- és nyersanyagkapcsolt orosz részvénypiacra. Pallag Róbert véleménye szerint a hazai piacon valós értékéhez képest nagyon olcsó részvény a Linamar és a Rába, s kedvező fejlemények esetén komoly emelkedési potenciál lehet a Danubius, a FreeSoft és a PannErgy részvényeiben is.

"2010 első hónapjaiban a tőkebeáramlás folytatódására számítunk, amely változatlanul kedvezhet a jobb növekedési kilátásokkal rendelkező feltörekvő piacoknak. Egyelőre nem bízunk a devizapiacokon sem trendfordulóban: megítélésünk szerint a nagyon attraktív szinteken, pár hónapos időtávra szinte korlátlanul rendelkezésre álló dollárhitelek olyan lehetőséget kínálnak, melyet továbbra is ki akar használni a piaci szereplők többsége, ez pedig óhatatlanul az amerikai fizetőeszköz gyengülésének (és a feltörekvő piaci devizák erősödésének) irányába mutat” - emeli ki hétfői elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. Hozzáteszi: "Az év egészét tekintve alapvetően óvatos hozzáállásunk nem változott a befektetési környezettel kapcsolatban: meglátásunk szerint a piaci árfolyamok a valós fundamentumok előtt járnak, változatlanul a rövidtávú likviditás előnyei, nem pedig a kockázatok racionális mérlegelése uralja a hangulatot”

A krízis még nem ért véget

"Amivel 2009 során szembesültünk, az egy történelmi példa arra, hogyan lehet a teljesen megtépázott piaci bizalmat egy tudatosan felépített és koordinált stratégiával visszaállítani. Ugyanakkor az alapvető problémák többségét nem is lehetett hónapok alatt megoldani, miközben látni kell, hogy az állami segítség önmagában szült újabb, jövőben megoldandó égető kérdéseket” - figyelmeztet Pallag Róbert. "A legjelentősebb kockázatot a nehezen kezelhető méretűvé duzzadó adóssághalmaz jelenti, amelynek (re)finanszírozási kérdései könnyen kiválthatják a válság újabb hullámát. A jegybankok vélhetően kínosan fognak ügyelni arra, hogy ne siessék el és lépésről lépésre mutassák be kilépési stratégiájukat. Nagy kérdés, hogy a tartósan magas munkanélküliség fenyegető rémképe mellett újabb gazdasági-szociális mentőcsomagoknak lehet-e elegendő politikai támogatottsága” - mondja Pallag Róbert.

Túlzottan alulértékelt az orosz részvénypiac

"Mivel nem számítunk tartósan 70 dollár alatti hordónkénti olajárra, megítélésünk szerint érdemes figyelmet fordítani az erősen olajár- és nyersanyagkapcsolt orosz részvénypiacra. Az orosz részvénypiac a magasabb politikai és makrogazdasági kockázatok miatt talán túlzottan is jelentős diszkonttal forog a globális feltörekvő piacok átlagához mérten, a meglévő magas kockázati prémium csökkenése komoly felhajtóerőt jelenthet, amennyiben a következő hónapokban még kitart a magasabb befektetői kockázatvállalási hajlandóság” - mutat rá a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

A kisebb hazai papírokban még komoly növekedés lehet

"A magyar részvénypiac egészét tekintve már nem látunk érdemi emelkedési potenciált, várhatóan nem az idei év nyerteseit jelentő bankszektor (OTP, FHB) nyújtja majd a legjobb teljesítményt 2010 során. A Magyar Telekom osztalékhozama még mindig vonzó, de a papírok felértékelődésének esélye már itt is limitált, hiszen a hazai állampapírpiaci hozamok további számottevő csökkenése már nem várható” - hívja fel a figyelmet Pallag Róbert.


"A kisebb társaságok közül szimpatikus az Állami Nyomda, a Graphisoft Park és az RFV üzleti modellje, mindhárom papír pozitív hozam/kockázat kilátásokkal rendelkezik, meggyőző fundamentális hátterük védettséget jelenthet a tulajdonosoknak. A globális környezet javulásával számottevően csökkentek a kockázatok két, valós értékéhez képest nagyon olcsó részvény, a Linamar és a Rába esetében, melyet a piac még nem árazott be. Kedvező fejlemények esetén lehet komoly emelkedési potenciál a Danubius, a FreeSoft és a PannErgy részvényeiben, amelyeket rövidtávon inkább a spekulatív kategóriába sorolnánk, néhány évre előretekintve azonban, attraktív hozamot biztosíthatnak a befektetőknek” - teszi hozzá Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!