2011. június 22. 14:55

Az Euroconstruct országaiban az elmúlt négy évben 40 százalékkal esett vissza a lakásépítés, a felújításoknál viszont kisebb volt a csökkenés - közölte a Buildecon.

A 19 európai ország építőipari kutatóintézeteit tömörítő Euroconstruct évente kétszer méri fel az építőipar helyzetét és készít előrejelzést. A nemrégiben Helsinkiben megtartott konferencián hangzott el, hogy amíg 2007-ben 2,5 millió új lakóépület épült a szervezet országaiban, addig idén nem éri el az 1,5 milliót.

Amíg az építésnél 40 százalékos a visszaesés az említett időszakban, addig a felújításban csak egy számjegyű a csökkenés. Az új építés helyébe egyre inkább a meglévő lakások energiatakarékos felújítása lép.

A teljes építőipari visszaesés 15 százalékos volt az elmúlt 4 évben, de 2020-ig évi 2 százalékos növekedés várható a szervezet szerint. A Közép-Kelet-európai régióban ennek a duplája lesz az építőipar növekedése 2020-ig - állítja az Euroconstruct előrejelzése.

A Buildecon 1990 óta képviseli Magyarországot a Euroconstructban.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.